Повернення Святого Духа

Повернення Святого Духа

Коли говорять «Києво–Могилянська академія», мають на увазі насамперед людей, а не стіни. Є, однак, на території альма–матер місце, де легко відчути на собі подих історії, що йде від цих самих стін: все, що збереглося від «старої» Могилянки та Братського монастиря. Чи не найдавніша з таких споруд — церква Святого Духа, збудована у 30–х роках ХVІІ століття за проектом невідомого автора, і є унікальною пам’яткою українського бароко. У ній молилися засновник Києво–Могилянського колегіуму Петро Могила та перші спудеї. І от учора, через сотні років, тут знову залунав церковний спів. Престол та приміщення церкви Святого Духа освятив особисто Патріарх Київський та Всієї Руси–України Філарет.

Барбі для Наталочки

Барбі для Наталочки

Минулого місяця у матеріалі «Брат за батька» наша газета розповідала про вісьмох сиріт із Львівщини, батьки яких померли від важкої форми туберкульозу майже в один рік. Відтак круглими сиротами залишилися п’ятеро донечок і троє синів. На момент смерті батьків наймолодшому з дітей виповнився один рочок, найстаршому заледве минуло чотирнадцять. Опікунська рада мала намір віддати дітей в інтернати. Але сироти стали на порозі кабінету мерії тісною зграйкою: «Не розлучайте нас». А найстарший Андрійко сказав: «Я буду дітям за батька».

Війни в «павутині»

Війни в «павутині»

Як повідомили «УМ» у прес–групі УСБУ в Тернопільській області, до таких об’єктів передусім належать державні установи, працівники яких мають доступ до таємної інформації та інформації, призначеної винятково для службового користування. Небажаний витік такої часто має місце тому, що комп’ютери з відповідними базами даних не повинні бути підключені до інтернету, однак це застереження ігнорується керівництвом чи працівниками.

Спека в «Джунглях»

Спека в «Джунглях»

У справжню халепу вскочили відвідувачі харківського аквапарку «Джунглі». Позавчора ввечері над басейнами популярного розважального центру зайнявся дах. Аби приборкати полум’я, що миттєво охопило пластикове покриття, на місце НП направили десять пожежних машин і сімдесят співробітників МНС. На щастя, охоронці «Джунглів» не розгубилися і зуміли евакуювати з палаючого приміщення 150 відвідувачів ще до приїзду рятувальників. Якби не їхня миттєва реакція, лиха навряд чи вдалося б уникнути.

Під гул броні та гвинтокрилів

Під гул броні та гвинтокрилів

Відповідний наказ оприлюднено на інтернет–сайті відомства. Керуватиме заходом, за попереднім рішенням, командувач сухопутних військ України, генерал–лейтенант Іван Свида. На Хрещатику важка техніка й повітряні судна з’являться вперше за 7 років — востаннє подібне видовище можна було спо­стерігати ще у 2001 році.

Березняківська різанина бензопилкою

Березняківська різанина бензопилкою

Позавчора на вулиці Березняківській активізувався конфлікт, який триває з 2004 року. Гостро приперчена бійками суперечка обертається довкола третини гектара в зеленій зоні масиву — місці відпочинку його мешканців. Ця земельна ділянка ще декілька років тому рішенням Київради була передана будівельній компанії «Кроун» для зведення житлового будинку з підземним паркінгом. Відтоді жителі Березняків ведуть перманентну війну з забудовником, не пускаючи у парк техніку. А з 2006 року поміж дерев ц­ілодобово чергує наметове містечко.

Державна? Рідна? Сфальшована?

Державна? Рідна? Сфальшована?

У результаті антиукраїнської та антидержавної політики місцевої влади на Півдні і Сході України та в АР Крим за останні роки скоротилася частка українців та тих, хто вважає рідною українську мову. Про це заявили учасники «круглого столу» «Стан української мови і освіти на Півдні та Сході України», що відбувся в Національній спілці письменників України. Один з ініціаторів зібрання — голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство» Олег Яценко — класифікував порушення мовних прав українців як саботаж державної мовної політики. Скажімо, конкурс на вступ до єдиної української школи в Сімферополі становить сім осіб на місце.

Всі статті рубрики