РАХУНКОВА ПАЛАТА

13.06.2008

30 мільйонів

гривень просить виділити Кабінет Міністрів Полтавська облдержадміністрація. Субвенцію уряду влада Полтавщини має намір витратити порівну, по 15 мільйонів, на святкування ювілею Миколи Гоголя та 300–річчя Полтавської битви. За словами голови Полтавської ОДА Валерія Асадчева, в рамках святкування 200–річчя від дня народження Гоголя кошти необхідні на реконструкцію церкви у Сорочинцях, а також житлово–комунальні роботи та культурно–розважальні заходи. Що ж до битви під Полтавою, Асадчев зазначив, що кошти спрямують на відтворення частини фортеці того часу, ремонт пам’ятників і створення Музею козацької слави.

1,1 мільйона

автомобілів щоденно виїжджає на дороги Києва, серед яких 850 тисяч зареєстровані в столиці, а 250 — транзитні. Зараз автомобільний парк збільшується приблизно на 10 відсотків на рік. Згідно з даними МВС України, в Києві, котрий за інфраструктурою розрахований на 2,5 мільйона жителів, у результаті активної міграції проживає 5 мільйонів людей. При цьому щільність магістральної мережі міста становить 2,13 км/кв.км, тоді як у Лондоні — 9,3, Парижі — 15, Москві — 4,4. У цілому площа автодоріг у Києві становить 2% від площі міста. В звичайні дні реєструється 250—300 ДТП, проте їх кількість за останні 2 роки зросла вдвічі. За статистикою, в цьому році кожний п’ятий автомобіль побуває в аварії.

60 тисяч

тонн становитиме експорт української соняшникової олії у червні поточного року. За словами генерального директора асоціації «Укроліяпром» Степана Капшука, минулого місяця вітчизняні підприємства виробили 110 тисяч тонн, рівно половину з яких експортували. Однак уже за підсумками червня, ця цифра не перевищить позначки в 60 тисяч тонн, що пов’язано із забороною Євросоюзу на ввіз української соняшникової через скандали про її неналежну якість.

4 104 китайці

носять ім’я Олімпійський. За повідомленням Головного управління поліції Китаю, 92,5 відсотка від цієї кількості — чоловіки.

1350 апеляцій

надійшло до Українського центру оцінювання якості освіти в результаті зовнішнього тестування. Це 0,14 відсотка від загальної кількості тестів, написаних учнями під час основної сесії 2008 року. За повідомленням інформцентру незалежного оцінювання, у Європі нормальною кількістю апеляцій вважається 1 відсоток від кількості усіх, хто складав тести. Наразі вже створено апеляційну комісію, яка разом із фахівцями та викладачами має розглянути заяви учнів, не згодних із результатами тестування і процесом його проведення.

42 відсотки

мешканців Буковини готові проголосувати за вступ України до НАТО. Ще 63% підтримають українську євроінтеграцію до Євросоюзу. Згідно з опитуванням, проведеним Чернівецьким міським центром культурно–освітніх ініціатив «Метасвіт» спільно з Центром європейської та євроатлантичної інтеграції, якби голосування відбувалося цієї неділі, у ньому взяли б участь 71,75% жителів Чернівецької області. За результатами опитування, 17% буковинчан вважають себе добре поінформованими про Північноатлантичний Альянс, достатньо мають інформації 24,2, малопоінформовані — 35,7, а зовсім ні — 11,5%.

31,1 відсотка

становила інфляції в Україні на кінець травня. За даними Держкомстату, в останньому весняному місяці цей показник не перевищив 1,3%. Водночас із початку поточного року зростання споживчих цін склало 14,6%. А індекс споживчих цін за п’ять місяців цього року зріс на 25,8%. Приміром, ціни на харчові продукти і безалкогольні напої протягом січня–травня виросли на 1,9%. Найбільше подорожчала картопля (8,2%), фрукти (6,2%), м’ясо та молочні продукти (3,9%), хліб та хлібопродукти (3,2%).

7 цигарок

щодня в середньому викурює українець. Згідно з рейтингом дослідницької компанії ERS, ми займаємо друге місце серед країн, жителі яких найбільше палять. Випереджає нас лише Греція, де за рік кожен громадянин, що палить, споживає більше 3000 цигарок на рік (8—9 на день). В Україні ця цифра — майже 2500 цигарок. Третє місце посідає Словенія, Росія ж — на 6–му. Цікаво, що перші 20 країн у списку — європейські держави.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>