У Львові, як у Багдаді, — все спокійно

05.06.2008

Уже третій день у Львові та області не вщухають розмови про те, що знову «гахнула атомна». Щоправда, ніхто достеменно не знає, яка саме. Одні кажуть — Рівненська, інші запевняють — Чорнобильська. Налякані люди не випускають на вулицю дітей і щільно закривають вікна у будинках. Від подібної інформації телефони «еменесників» вже «гарячі». Та панікувати не потрібно. «Надзвичайники» запевняють: на жодній із АЕС України — діючих і недіючих — аварій чи якихось інших надзвичайних подій не було.

Подібна дезінформація про «вибух на атомній» вже не вперше «гуляє» Західною Україною. Вона з’являється з якоюсь дивною і послідовною періодичністю. І, здається, добряче «дістала» як рятувальників, так і правоохоронців. Люди у формі нині детально з’ясовують, кому вигідне таке залякування людей. Напередодні Дня журналіста під час вітальної зустрічі з представниками ЗМІ про це говорив і очільник Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра. «Перед нами не стоїть питання, чи справді трапилося НП, бо атомні електростанції перебувають під постійним наглядом. Наразі цікавить, хто і з якою метою поширює неправдиві чутки. Не виключено, що створюється фундамент для запуску значно серйознішої «качки» у майбутньому, щоб посіяти серед населення паніку», — зазначив журналістам міністр.

А тим часом львівські «еменесники», аби хоч якось заспокоїти знервованих людей, щогодини перевіряють радіаційний фон у Львові та області. «2—3 червня радіаційний гамма–фон на території Львова становить 11—15 мкР на годину. Природний радіаційний гамма–фон на території Львівської області впродовж останніх років становить 8—16 мкР/год», — розповів «УМ» працівник прес–служби ГУ МНС у Львівській області Віталій Туривцев. Закликає львів’ян не панікувати і Львівська обласна санітарно–епідеміологічна станція, адже ніякої небезпеки та підвищеного рівня радіації не виявлено.

Паніка ж у Львові досягла свого піку. Навіть дитсадок один закрився. «Це натуральна провокація. Ніяких доручень щодо закриття шкіл і садочків нам ніхто не давав. А за те, що за дзвінком якоїсь мами одна із дитячих установ зробила самовільний крок, будуть відповідати», — запевнила кореспондента «УМ» начальник управління освіти Львівської міськради Надія Оксенчук.

Очільники міста вважають, що «атомну паніку» могли породити навчання еменесників на об’єктах товариства «Карпатнафтохім». Хтось побачив, як пересуваються підрозділи, спеціальна пожежно–рятувальна техніка (а ще ж — пищали сирени! — Авт.), передав інформацію іншому і «пішло–поїхало».

Спокійно і в сусідніх від Львова Волинській та Рівненській областях. «Жодних викидів в атмосферу не зафіксовано. Радіаційний фон у межах норми. У нас є відповідне обладнання, яке дозволяє оперативно визначити рівень небезпечних викидів на Рівненській АЕС безпосередньо в Рівному. Зараз другий енергоблок АЕС на ремонті й от–от почне працювати. На третьому теж триває плановий ремонт», — запевнив «УМ» начальник управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення в Рівненській області Віктор Семенюк.

 

ПЕРЕВІРКА ЧУТКИ
ЧАЕС «підірвали» турфірми!

«Чи правда, що й на Чорнобильській атомній надзвичайна ситуація?» — вчора після засідання Кабінету Міністрів у Києві преса вирішила перевірити чутки, які з’явилися останніми днями не лише щодо РАЕС, а й ЧАЕС, у найбільш компетентного співрозмовника, міністра з питань надзвичайних ситуацій Володимира Шандри. «У Чорнобилі все спокійно, — парирував той. — За дві години можу організувати журналістам екскурсію на об’єкт».

«Але ж диму без вогню не буває», — не вгавали медійники. «Знаєте, почався туристичний сезон. Можливо, це комусь вигідно. Хай компетентні органи з’ясовують, звідки ці чутки. Ось пішла серія чуток, що буде землетрус на Чорному морі. Але ми намагаємося пояснювати, що все в порядку і хвилюватися не варто, заявив глава МНС».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>