У магазин на терикон

29.05.2008
У магазин на терикон

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Похмурі піраміди породних відвалів, що стовбичать на території вугільної Донеччини, є всі підстави називати своєрідними «вічними вогнями». Адже із близько шести сотень рукотворних гір 169 досі продовжують горіти. Зате ті, що вже згасли, потроху втрачають шанс бовваніти тут вічно. Приміром, у самому Донецьку вже підступаються до трьох породних відвалів, які в майбутньому щезнуть з карти міста. А своєрідна «прем’єра» звільнення території вже розпочалася в сусідній Макіївці, де вперше не тільки у вугільному краю, а й у всій державі нарешті взялися ліквідувати терикон.

Породний відвал закритої шахти «Ганзівка –1» у Червоногвардійському районі міста висотою до тридцяти метрів понад 60 років «живе» на території майже шести гектарів землі. За умов, коли під забудову в містах нині вираховують кожен квадратний метр землі, це неабияка розкіш. А тому до цієї площі підступили з абсолютно конкретною метою — терикон утилізувати, а на його місці звести торгівельний центр.

Як розповів журналістам керівник проекту, директор девелоперської компанії «Герц» Сергій Терещенко, на рукотворну гору поблизу межі між Донецьком та Макіївкою звернули увагу не випадково. «Ніде в Донецьку вже немає «вільної» площі, за розміром подібної до цієї, — запевняє він. — Тому наша фірма вирішила, що економічно вигідніше й доцільніше розчистити територію самостійно і збудувати тут торговельний центр. А перед цим ми ще два місяці вивчали породу і тепер переконані, що її можна використовувати для подальшого освоєння. Адже, за висновками експертів, всі екологічні показники в нормі».

Отже, породу, яку нині «гризуть» ковші екскаваторів, частково використовуватимуть під фундамент новобудови. Ще частину мають намір віддати шляховим службам для будівництва нових доріг. А те, що залишиться, теж не пропаде, — матеріали згодяться для вирівнювання майданчика під майбутнє будівництво.

Ліквідація 30–метрового терикона триватиме протягом 40 днів, але вже зараз забудовники відпрацьовують варіанти розташування на цьому місці торговельного центру площею 16 тисяч квадратних метрів. За словами Сергія Терещенка, закладення фундаменту нового магазину заплановано на 1 липня. А перших покупців тут сподіваються зустрічати вже 6 листопада.

Вартість усього проекту становить 20 мільйонів євро. Сума досить солідна, однак і забудовники, і керівники міста та області переконані, що «гра варта свічок», оскільки йдеться про відразу кілька позитивних моментів. «По–перше, звільняється земля, що дуже важливо для Донецька, де відсутні вільні площі, — каже голова Донецької облради Анатолій Близнюк, який особисто ознайомився з ходом розкопування шахтного відвалу. — По–друге, прибирається сам терикон і вирішується екологічна проблема. Крім того, в регіон надходять інвестиції, 20 мільйонів євро, і створюються 400 нових робочих місць. Тому, вважаю, в даному разі маємо приклад того, коли приватна політика спрямована на розв’язання регіональних і дер­жавних проблем».

Звільнення території від терикона в Червоногвардійському районі Макіївки та зведення на цьому місці супермаркета стало помітною подією в місті та області. Хоча самі фахівці вважають, що справжній «наступ» на гігантські відвали ще попереду. Тим більше що нинішній підхід — перевезення породи з міста за його межі, засипання нею балок, тощо — є досить спрощеним і навіть примітивним. Відтак у майбутньому є сподівання нарешті взяти на озброєння досвід та технології інших вуглевидобувних країн, де породу взагалі не піднімають на–гора, а засипають нею відпрацьовані підземні виробки.

Так само нинішня відсутність сучасних переробних технологій поки не дає можливості розглядати більшість териконів як «золоте дно». Адже в гірничих породах, якими нагромаджуються відвали, можна виявити майже всі елементи періодичної системи Менделєєва. Втім, це попереду, бо чого–чого, а териконів на Донеччині вистачить на всі сміливі проекти та ідеї. Поки ж із майже шести сотень місцевих рукотворних гір поступово зникає тільки перший.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>