УКОЛотнеча

17.05.2008
УКОЛотнеча

(УНІАН.)

Національна кампанія вакцинації проти кору та краснухи, яка вже встигла охопити понад 72 тисячі українських хлопців та дівчат, перебуває під загрозою. Причина — смертельний випадок, який трапився цього вівторка у Краматорську, що на Донеччині, та госпіталізація 18 школярів Краматорська, які відчули себе зле після планових уколів у передпліччя. І хоча офіційний МОЗ заявляє, що у загибелі краматорського старшокласника вакцина зовсім ні до чого, занепокоєні батьки в деяких регіонах відмовляються вести своїх дітей до кабінетів вакцинації, поки ситуація не з’ясується остаточно. А міський голова ІваноФранківська Віктор Анушкевічус заборонив примусову вакцинацію проти кору і краснухи вакциною індійського виробництва. Батько трьох синів (віком 15, 17 і 21 рік), Віктор Анушкевічус пояснює заборону тим, що «зараз учені дискутують, чи допомагають ці щеплення, чи шкодять». Якщо таку «хвилю» підхопить решта населених пунктів держави, медикам не вдасться імунізувати заплановані 95 відсотків населення, а отже, не виробиться масовий імунітет, і вся кампанія піде котові під хвіст. Про те, як просувається розслідування «смертельної» справи у Краматорську, як на це реагують різні чиновники і чого чекати українцям найближчим часом, «УМ» з’ясовувала у фахівців.

Як пояснюють медики, кампанія триватиме до 9 червня. За цей час уся молодь віком від 16 до 29 років має пройти вакцинацію. Навіщо? Останні кілька років спостерігається стрімке зростання кількості молодих людей, які захворіли на кір із частими випадками тяжких ускладнень. У 2005—2006 роках понад 45 000 людей, переважна більшість із яких віком 16—29 років, захворіли на кір. Саме з метою запобігання виникнення епідемії і проводиться нинішня вакцинація.

Донеччина одна з перших підготувалася до вакцинації та почала щеплення. Як розповів журналістам перший заступник міністра охорони здоров’я України, головний санітарний лікар України Микола Проданчук, 12 травня 11класник Антон Тищенко потрапив до інфекційного відділення міської лікарні Краматорська зі скаргами на головний біль, високу температуру. А вранці 13 травня хлопець помер у реанімації. «Спеціальна комісія, яка розслідує справу, мала з’ясувати причину смерті і дізнатися, чи не пов’язаний цей трагічний випадок із вакцинацією, — каже пан Проданчук. — Остаточних висновків ще немає, але ми можемо сказати, що цей випадок, на щастя, зовсім не пов’язаний із вакцинацією. Для цього є серйозне підгрунтя: у цьому ж класі, де навчався Антон, ще 26 дітей отримали вакцину з таких самих флаконів. І взагалі в Краматорську зробили щеплення 471 дитині — тією ж серією вакцини (№ 26 Х), і не було таких наслідків. Патологоанатомічні дослідження показують, що жодне з можливих ускладнень від введення вакцини не вкладається в клінічну картину. Попередній діагноз, який встановили спеціалісти — інфекційно­токсичний шок. Це захворювання, яке досить часто трапляється в Україні і без вакцинації».

За словами спеціаліста, з можливих тимчасових побічних ефектів при вакцинації може спостерігатись анафілактичний шок (один випадок на мільйон доз), що настає протягом 30 хвилин після введення вакцини, підвищення температури, алергічні висипання, місцеві реакції. А смерть Антона Тищенка не підпадає під визначення поствакцинального ускладнення. Утім, остаточний діагноз школяра буде відомий найближчим часом.

А впродовж 15 травня в Краматорську зі скаргами на погіршення самопочуття до дитячої міської лікарні звернулися 18 дітей, які були вакциновані від кору і краснухи (вакцина ZA 26X). Зараз усі вони перебувають у лікарнях Донецька і Краматорська. За словами заступника головного санітарного лікаря Донецької області Тамари Бєломєрі, стан пацієнтів не викликає занепокоєння, за винятком одного хлопця, у якого на тлі гострого респіраторного захворювання з’явилися зміни з боку серця. «Його терміново відправили до донецької лікарні №1, зараз стан школяра стабільний», — заявила заступник обласного санітарного лікаря. «Враховуючи непросту ситуацію, те, що батьки учнів схвильовані після смерті дитини, медики перестраховуються. До лікарні відправляємо всіх, у кого виявляють найменше підвищення температури. Але не треба робити із вакцинації надзвичайну подію. Реакція на щеплення — це нормально, це свідчить про те, що в організмі виробляється імунітет», — додала Тамара Бєломєря.

За словами пана Проданчука, у Краматорську медики вирішили реагувати буквально на кожен «чих» вакцинованих дітей — не просто приділяти їм увагу, а госпіталізовувати. Сьогодні поки триває перевірка, чи це є реакція на вакцину, чи це симптоми інші хвороби. Зрештою, краще перестрахуватися, щоб не мати важких наслідків. Так, анафілактична реакція, зафіксована в Луганську, завдяки оперативності медиків не переросла в анафілактичний шок і смерть. За п’ять хвилин спеціалісти відреагували на погіршення стану молодої жінки, і вже через день пацієнтку виписали додому цілком здоровою.

Загалом у Донецькій області станом на 16 травня виявлено 68 випадків з підозрами на поствакцинальні реакції, викликані щепленням від кору і краснухи. Про це заявив начальник Головного управління охорони здоров’я Донецької області Олександр Аніщенко. Найбільша кількість дітей (52) — це учні міста Краматорськ. П’ятеро дітей перебувають у реанімації тільки через те, що у них залишається підвищеною температура, у решти стан стабільний, без погіршень.

Щодо якості вакцини лунають різні думки. Представник ЮНІСЕФ в Україні Джеремі Хартлі зазначає, що Дитячий фонд ООН купує тільки ті препарати, які відповідають найвищим світовим стандартам, і 9 мільйонів доз вакцини від кору та краснухи, закуплені ЮНІСЕФ для України, не становлять винятку. За словами фахівця, компанія Serum Institute (Індія) є найбільшим виробником вакцини проти кору та краснухи у світі. «Виробник отримав сертифікат ВООЗ, а це означає, що компанія працює відповідно до найвищих міжнародних стандартів, — каже пан Хартлі. — Препарат був успішно використаний під час національних кампаній по всій Центральній та Східній Європі, а також у країнах СНД. Більше того, у вересні ця вакцина буде використовуватися у Грузії, а згодом — у Швейцарії».

Керівник МОЗ Василь Князевич також заявляє, що повністю довіряє вакцині від кору та краснухи, якою зараз проводять щеплення в Україні. Про це він заявив на пресконференції в Тернополі. За словами міністра, вакцина сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я, препарат використовують у Європі та США, тому в українців не може бути жодних сумнівів щодо якості препарату. Міністр охорони здоров’я додав, що його діти теж пройдуть вакцинацію. Хто ж не бажає отримувати щеплення для імунізації від кору і краснухи, той може відмовитися від вакцинації, бо це справа обов’язкова, але не примусова.

Інший погляд на ситуацію має ІваноФранківський міський голова Віктор Анушкевічус. Він заборонив «насильницькі» щеплення проти кору та краснухи, оскільки побічні прояви є дуже серйозними, зокрема для жінок дітородного віку. Мер міста Кременчук Микола Глухов також заявив про припинення вакцинації до з’ясування причин смерті 17річного хлопця в Краматорську Донецької області після щеплення.

Утім на загальному процесі це не відіб’ється. Незважаючи ні на що, МОЗ збирається довести кампанію до кінця. І всі українці віком від 16 до 29 років мусять з’явитися на пунктах вакцинації до 9 червня.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>