Щеплення «з сюрпризом»

16.05.2008
Щеплення «з сюрпризом»

Із 26 травня по 9 червня в Україні пройде кампанія з масової імунізації проти кору та краснухи, у ході якої планують вакцинувати 9 мільйонів українців віком від 15 до 29 років. Та вже сьогодні багато людей ставляться до ініціативи МОЗ із пересторогою — у всіх на вустах жахлива історія, що сталася днями на Донеччині.

Як уже повідомляла «УМ», 13 травня 17–річний школяр із Краматорська помер усього за кілька годин після вакцинації. Антон Терещенко скаржився на головний біль і високу температуру. Досі медики відкидали всі звинувачення щодо вакцини, а спеціальна комісія МОЗ розпочала розслідування, аби з’ясувати причину смерті школяра.

Та не встигли медики оговтатися, як країну сколихнув ще один випадок. Після вакцинації стало погано 19–річному робітнику металургійного заводу в Макіївці. Як повідомила заступник головного лікаря Макіївської СЕС Ірина Бурлака, в міську санепідемстанцію надійшло екстрене повідомлення про випадок реакції на щеплення від кору. За її словами, вакцинацію хлопцю зробили 13 травня об 11.30 і в цей же день близько шостої вечора його стан погіршився: температура «підскочила» до 37,8, він скаржився на біль у горлі й нежить. Проте юнак не поспішав звертатися до медиків до наступного дня, коли температура «виросла» до 38,8. Його одразу ж шпиталізували у стані середнього ступеня важкості.

«Українці вкрай схильні до різних алергічних реакцій і можна очікувати вкрай непередбачуваних ситуацій після щеплення. Тому така вакцинація передбачає відповідну перевірку здоров’я пацієнта, — розповів «УМ» віце–президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк. — Наші припущення, що згадані випадки — реакція на щеплення. Та все ж варто було б дочекатись офіційних висновків експертів».

У прес–службі Міністерства охорони здоров’я, у свою чергу, повідомили «УМ», що результати розслідування причини смерті одинадцятикласника з Краматорська будуть оприлюднені вже сьогодні. Також сьогодні стануть відомі причини і погіршення стану здоров’я після щеплення 19–річного юнака з Макіївки. «Ці два випадки — не єдині, — кажуть у прес–службі. — Схожий днями стався в Луганській області. Там із підвищеною після щеплення температурою госпіталізували ще одну людину. У всіх трьох випадках медики поставили попередній діагноз — гостре респіраторне захворювання».