Щоб купували і щоб боялися

08.05.2008

Військові паради з використанням важкої техніки на Красній площі не проводили з 1990 року. Тобто вже встигло вирости нове покоління росіян, яке не має найменшої уяви про подібну «демонстрацію сили й могутності» своєї держави, а деякі високопоставлені чини в погонах встигли забути, як це робиться. Тож підготовка до святкування 9 Травня у Москві велася грунтовно і привселюдно. На репетиції, скажімо, механізованої частини параду збиралися численні юрби глядачів. І не дивно: коли ще таке побачиш, щоб по Ленінградському проспекту, Тверській і Новому Арбату гуркотіли танки, самохідні гармати, зенітно­ракетні комплекси, а в небі шугала бомбардувальновинищувальна, штурмова і транспортна авіація... Це справжнє військове шоу, від якого у глядачів мурашки бігають по спині. Можливо, саме для того, щоб викликати «мурашки за коміром», й проводять подібні «військово­патріотичні» заходи?

Можна також припустити, що парад є водночас і своєрідним комерційно­рекламним ходом: показати потенційним покупцям «товар ліцом». Деякі з нових розробок ВПК Росії були продемонстровані в процесі трьох репетицій.

Отже, що побачить світ 9 травня? Парад складається із трьох частин: пішої, механізованої та повітряної. Парадна «коробка» (попереду якої, за традицією, пройде колона юних барабанщиків із числа кадетів і суворовців) нараховуватиме 8 тисяч осіб. Військові будуть одягнені у нову форму, розроблену відомими модельєрами. Але найбільшу цікавість викличе механізована частина святкового шоу.

Широкому загалу вперше буде продемонстровано оперативнотактичний ракетний комплекс «Іскандер», а також системи С300 «Фаворит» і «БукМ2», які ще не стоять на озброєнні в російських частинах. Побачить глядач і танки Т90А, самохідні гармати «Спрут», бойові машини піхоти БМД4, спецавтомобілі підвищеної прохідності «Тигр» («відповідь» американському «Хаммеру»). Завершуватимуть проходження бойової армади міжконтинентальні ракети «Тополь» ще старого (радянського) зразка: нові комплекси «Тополь­М» чомусь вирішили не показувати. Всього ж у механізованій частині параду візьмуть участь близько трьохсот одиниць бойової техніки.

Авіаційна частина буде не менш видовищною, хоч і значно коротшою. Над Красною площею на досить низькій висоті пролетять 32 літаки й гелікоптери. Серед них особливої уваги заслуговує нова багатофункціональна машина (яка тількино проходить випробування) — СУ34. Крім того, в московському небі з’являться винищувачібомбардувальники СУ27, винищувачі МіГ29, стратегічні ракетоносії ТУ160. Буде також продемонстровано процес дозаправки літака пальним під час польоту.

Ще задовго до першої репетиції підземний перехід у районі станції метро «Охотний ряд» було укріплено спеціальними підпірками, щоб важка техніка не зруйнувала його, а на проїжджій частині вулиць, якими рухалась колона, було зроблено тимчасову розмітку. Після свят доведеться все це відновлювати, а також ремонтувати бруківку Красної площі й деякі пошко­джені ділянки асфальту: незважаючи на те, що гусениці бойових машин були «взуті» у гумові накладки, руйнуванню запобігти не вдалося.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>