Весна розсердилася

27.03.2008
Весна розсердилася

Снігопад у вівторок накрив і Київ. (Фото PHL.)

Зірвані бігборди, розбиті ліхтарі на головній площі Кіровограда, гілки дерев на дорогах, обірвані електродроти — на просторах Кіровоградської області стихія розгулялася не на жарт. Позавчора з дитячих садочків малюків забирали раніше і на таксі — батьки боялися несподіваних ускладнень по дорозі додому. І справді, як повідомили в прес–службі управління МНС у Кіровоградській області, на житлові будинки та лінії електропередач упало більше 20 дерев.

Усього без світла залишилися 52 населених пункти в 13 районах області. В самому Кіровограді електропостачання в кількох мікрорайонах відновили до вчорашнього вечора.

Стихія добре пройшлася і Черкащиною. Серед постраждалих районів — Драбівський, Смілянський, Корсунь–Шевченківський, Лисянський та Чорнобаївський. «У нашому районі стихію відчули на собі 17 сіл, зокрема Богодухівка, Та­расівка, Комінтерн, Першотравневе, Коврай, Ново­українка, Велика Бурімка. Від великих руйнацій Бог милував. В основному через пориви вітру пообривалися проводи. В деяких місцях на лінії електропередач попадали гілки дерев. На обідню пору середи без електрики залишалися ще п’ять сіл. Але на ремонті працює чотирнадцять бригад районних електромереж і сімнадцять транспортних засобів, тож світло буде», — повідомив «УМ» начальник Чорнобаївського рай­від­ділу Головного управління МНС у Черкаській області Олександр Палій.

Загалом на Черкащині через березневі сюрпризи погоди було відключено 256 трансформаторних підстанцій, обірвано шістнадцять ліній електропередач, а 27 населених пунктів залишилися без світла.

Небачені буревії пройшлися й Сумщиною. І хоча метеорологічні служби попередили про різкі зміни погоди, наяву це виглядало дещо моторошніше, ніж можна було уявити. Як наслідок, вітер, швидкість якого сягала 20—25 метрів за секунду, частково пошкодив електропостачання та телефонний зв’язок. У Центрі громадських зв’язків управління МНС у Сумській області «УМ» повідомили, що з ладу вийшла 141 трансформаторна підстанція. Відтак світла не було в 31 населеному пункті області. Більше постраждали маленькі населені пункти. Що ж до телефонного зв’язку, то найбільшої шкоди зазнали Буринський і Роменський райони. Аварійні роботи з усунення пошкоджень наразі тривають.

А на Дніпропетровщині через негоду внаслідок руйнування огорожі загинув 49–річний мешканець Павлограда. Також був травмований підліток, на якого впало дерево.

 

А ЩО ЗАВТРА?

Як розповіла «УМ» начальник відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Людмила Савченко, такої штормової погоди, яка бушувала над Україною у понеділок–вівторок, не буде впродовж найближчих кількох днів. Фронти, які зумовили сильний вітер, уже відійшли, погода стабілізувалася, і до понеділка на всій території країни буде сонячно, тепло і майже безвітряно. Приміром, завтра температура повітря вночі становитиме 1—6 морозу градусів, удень — до 11—16 градусів тепла. А в суботу й неділю можна буде без особливої шкоди для здоров’я вийти на пікнік.

 

ДО РЕЧІ

25 березня через небачений снігопад і слизьку дорогу на трасі Київ—Житомир у ДТП потрапило близько тридцяти автомобілів, які утворили «тягнучку» майже на п’ять кілометрів. На щастя, обійшлося без жертв — водії отримали лише легкі тілесні ушкодження.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>