Гроші або криза!

12.02.2008
Гроші або криза!

Тиск нормальний: і в трубах, і на міждержавних перемовинах. (Фото Укрінформ.)

Дія російського ультиматуму закінчилася вчора рівно опівдні. Телеграму з проханням втрутитися у розв’язання проблеми газового боргу голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер відіслав особисто Президентові України Вікторові Ющенку — всупереч усім дипломатичним канонам. Ну не заведено у світі, аби керівник фірми, навіть такої могутньої, просто так писав листи керівникові іншої держави!.. Але пан Міллер переконаний: криза нині поглиблюється так стрімко, що державним мужам не до протокольних нюансів. Керівник газового монополіста популярно пояснив, що станеться, якщо Україна не дослухається до вимог «Газпрому»: спочатку припинять постачати російський газ, а потім перекриють краник і на шляху середньоазійського.

 

Ціновий айсберг виник непомітно

Віктор Ющенко папір із Москви у себе довго тримати не став, одразу передавши його Прем’єр–міністрові Юлії Тимошенко — із припискою: якнайшвидше підписати документи між «Нафтогазом України» і російською стороною про постачання газу та розрахунки за нього. За цю важливу місію Прем’єр не тільки відповідає особисто, а й має відзвітувати главі держави.

Утім наступні події довели, що росіяни не мають наміру сидіти склавши руки. Ініціативу «Газпрому» перехопив перший віце–прем’єр Російської Федерації Сергій Іванов. За його словами, Росія через доброту душевну розповіла всім європейським країнам, які споживають її газ, про «значні проблеми» українців. Натяк більш ніж прозорий: європейці мають бути готові, що «нестабільна транзитна держава», ймовірно, крастиме їхнє паливо.

Перший віце–прем’єр Олександр Турчинов усі звинувачення в нечистоті рук категорично відхилив. Аби зберегти свою репутацію держави, яка ніколи нічого несанкціоновано не вилучала з трубопроводів, він навіть погодився піти на безпрецедентні заходи. «Ми готові запросити міжнародних спостерігачів, аби підтвердити, як ми сумлінно виконуємо всі взяті зобов’язання і не використовуємо газ, що Україні не належить», — заявив пан Турчинов.

Тим часом звинувачення у крадіжці з’явилися не на пустому місці. Ще уряд Віктора Януковича наприкінці своєї каденції використовував паливо, не підписавши протокол про відбирання газу. Цю практику продовжила і Юлія Тимошенко, очоливши Кабмін. Мета дій нового Прем’єра була ніби благородною: усунути з ринку посередників, тобто компанії «Росукренерго» та «Укргазенерго». Але опоненти дуже швидко поставили її перед дилемою: мовляв, якщо газ, яким ми користувалися два місяці, був російським, тоді він коштує 314 доларів за тисячу кубометрів, якщо ж він належав «Укргазенерго», то його просто вкрали, оскільки жодних документів підписано не було. Звідси вибір — або зізнайся, або заплати!

Експерти заявляють навіть більше: борг за два місяці ми оплачуватимемо не за старими цінами, а вже за його вартістю в 2008 році. Тобто не 142, а 185 доларів за тисячу кубометрів.

Заплатимо, але особисто в руки!

Утім уряд Юлії Тимошенко до вимог «Газпрому» має лише одне зауваження: борг, за словами Олександра Турчинова, ми погасимо, але тільки за однієї умови: якщо Росія усуне посередника — «РосУкрЕнерго». Мовляв, ми справді винні, але все віддамо до копієчки. І це буде своєрідний бонус сусідній державі за її поступки у важливому для нас питанні.

Але бути готовим заплатити — це навіть не півсправи. Проблему — де взяти гроші на газ? — учора обговорювали Президент України, Голова Верховної Ради та Прем’єр. Дебіторська заборгованість «Нафтогазу», за даними експертів, становить близько одинадцяти мільярдів гривень. Причому до її появи приклали руки чи не всі уряди незалежної України. У тому числі й попередній Кабмін Юлії Тимошенко — близько 3,5 мільярда гривень. З іншого боку, лише за листопад—грудень минулого року НАК сплатила близько півтора мільярда гривень податків.

Урядові директиви платити тільки «особисто в руки» отримав вчора керівник «Нафтогазу України» Олег Дубина, вирушаючи на перемовини до Москви. Відстоювати цю позицію йому буде нелегко, оскільки днями пан Дубина висловив у телеінтерв’ю свою думку — відмовлятися від газового посередника треба поступово, хоча би до кінця нинішнього року. «Я думаю, що на сьогоднішній день цього (відмовлятися від посердника. — Авт.) робити не потрібно», — заявив керівник «Нафтогазу». Втім, за неофіційною інформацією, делегація пана Дубини має узгодити тільки суто технічні нюанси транспортування газу, не торкаючись головного питання — фінансового. Це, мовляв, прерогатива особисто Юлії Тимошенко. Сама Прем’єр і не приховує цього, заявивши, що вона особисто проводитиме перемовини про постачання газу. Перший раунд планується під час її візиту до Москви 21 лютого.

Президент України Віктор Ющенко раніше заявляв: проблема енергоносіїв є стратегічно важливою для держави, і тому нею мають опікуватися вищі посадові особи, у тому числі Рада національної безпеки і оборони.

 

ДО РЕЧІ

Незважаючи на кризу, найбільша російська компанія — «Газпром» — нині відзначає свій п’ятнадцятирічний ювілей. Найбільший шарм заходу — той факт, що головою ради директорів компанії є основний кандидат на президентських виборах Дмитро Медведєв. Приємно, що наш півмільярдний борг не поставив компанію на коліна: серед запрошених на святкування зірок — не тільки російські виконавці, а й такі недешеві знаменитості, які американська рок–зірка Тіна Тьорнер і британська група «Дип Перпл».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>