Зачарована «Рада»

13.12.2007
Зачарована «Рада»

Владислав Лук’янов.

Нестача одного голосу під час позавчорашнього голосування по кандидатурі Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр–міністра викликала у Верховній Раді неабиякий резонанс. Версій є дві: «недопрацювання» самих «помаранчевих», які у вирішальний момент неправильно тиснули кнопки, та технічна «диверсія» з боку «синіх» чи їхніх прихильників. Як уже писала «УМ», «НУНС» і БЮТ ще у вівторок звернулися до правоохоронних органів, запідозривши, що причиною невдачі стало втручання в електронну систему для голосування «Рада». Не залишився осторонь і глава держави. Віктор Ющенко також звернувся до в. о. голови СБУ Валентина Наливайченка та Генпрокурора Олександра Медведька з проханням поінформувати його особисто про результати розслідування.

 

Чи були «хакери»?

Тож ще з позавчорашнього вечора головний комп’ютер Верховної Ради перевіряла міжвідомча комісія у складі співробітників Служби безпеки України, Інституту проблем математичних машин та систем НАН України, а також представників апарату ВР. Особливо доскіпливо аналізували пульти для голосування тих депутатів, чиї картки нібито не спрацювали під час двох голосувань. Зокрема, йдеться про робочі місця «НУНСівця» Олександра Омельченка та БЮТівців Івана Деньковича і Ярослава Федорчука. Проте фахівці жодних поламок не виявили. «У протоколі міжвідомчої комісії фахівцями констатовано, що пульти народних депутатів не мають зовнішніх пошкоджень, а режим роботи пультів та самої системи «Рада» відповідають програмно–технічним вимогам», — сказано у повідомленні СБУ.

Ці висновки в інтерв’ю «5–му каналу» підтвердив і один із розробників системи — директор Інституту проблем математичних машин та систем НАНУ Анатолій Морозов. «Вона («Рада». — Авт. ) має декілька рівнів. Кожен рівень, кожне робоче місце депутата протягом секунди перевіряється сотні разів. Якщо є яка–небудь невідповідність тому, що діється, одразу з’являється сигнал», — запевнив електронник.

Однак у повідомленні Служби безпеки України також ідеться про те, що система «Рада–3» для голосування не має атестату відповідності, себто працює без атестату СБУ про захист інформації. На цьому акцентує увагу й один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов. Також система не має функції ведення електронного протоколу, який би фіксував включення і відключення місць від пультів для голосування. А це залишає чинною версію про внутрішнє втручання у сервер на рівні зміни комп’ютерної програми, тобто за відсутності будь–яких ознак пошкодження конкретних пультів. У зв’язку з цим СБУ звернулася до Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, яка є відповідальною за безпеку державних телекомунікацій.

Переконаний, що внутрішнє втручання у систему «Рада» таки було, інший депутат від БЮТ — Євген Шаго. Проте, за його словами, сьогодні докази злочину знайти вже неможливо. Бо після того як представники Партії регіонів зламали мікрофон спікеру Яценюку, вони заодно нібито навідалися і до кімнати техперсоналу ВР. «Коли «регіонали» прийшли до них (технічних працівників. ), хлопці, які обслуговують систему, попросили: «Давайте, щоб не ламати систему «Рада», ми її просто відключимо», — розповів Шаго.

В умовах, коли один змінений рядок у програмі «Ради–3» може вплинути на долю країни, Олександр Турчинов на вчорашньому брифінгу заявив: «Ми наполягаємо на тому, щоб голосування за обрання Прем’єр–міністра і формування уряду проходило без участі електронної системи «Рада».

На скільки посадити «депутата у стані афекту»?

Нагадаємо, під час двох голосувань Юлії Тимошенко стабільно не вистачало одного голосу, хоча демкоаліція нараховує 227 «багнетів», і всі вони були «в строю». За другим заходом кнопки Омельченка й Деньковича вже спрацювали, натомість «випав» голос Федорчука — одного з найближчих соратників пані Юлії, якого важко запідозрити в «продажності». Але й це не було б великою проблемою, якби «регіонал» Владислав Лук’янов не висмикнув «золоту», 226–ту картку — спікера–«нашоукраїнця» Арсенія Яценюка.

Як потім знервовано пояснював сам нардеп від ПР, він пішов на такий крок через порушення Головою ВР регламенту. Проте Лук’янов злукавив. Адже Яценюк не просив повторно голосувати за кандидатуру Тимошенко, що справді було б порушенням регламенту, а лише поставив на голосування питання повернення до затвердження лідерки БЮТ на посаду Прем’єра.

Тож у Блоці Тимошенко та «НУНС» заявили, що наполягатимуть на притягненні Лук’янова до кримінальної відповідальності. Це озвучив БЮТівець Андрій Портнов. Його соратник по фракції Григорій Омельченко при цьому уточнює, що ініціатива має йти від Арсенія Яценюка. Як юрист Омельченко зазначає: «Після заяви спікера про перешкоджання йому у виконанні депутатських повноважень Генпрокурор має взяти пояснення у самого депутата–порушника, опитати свідків і зібрати аудіо– та відеоматеріали. Далі, якщо вирішать, що в діях Лук’янова присутній склад злочину, Генеральний прокурор має звернутися до парламенту з проханням дати дозвіл на притягнення його до кримінальної відповідальності. Особисто моя думка — ознаки злочину в цьому випадку були», — зазначив «УМ» Омельченко.

Деякі «помаранчеві» депутати лякають Владислава Лук’янова навіть трирічним терміном ув’язнення. Але, скажімо, Сергій Ківалов із Партії регіонів каже, що його колега діяв «у стані афекту» і максимум, що може загрожувати Лук’янову, — це адміністративне стягнення.

 

АНЕКДОТИ В ТЕМУ

Після того як у Верховній Раді не склалося з обранням Тимошенко, всі депутати фракцій «НУНС» і БЮТ отримали для вивчення посібники «Голосування для чайників».

* * *

Фракції БЮТ і «НУНС» внесли проект постанови про створення у ВР тимчасової слідчої комісії для з’ясування обставин голосування 11 грудня. «Регіони» погодилися, але за умови, якщо комісію очолить Сергій Ківалов.

* * *

Лук’янова — в «Лук’янівку»!

* * *

Напис на президії ВР синьою фарбою: «Лук’янов — герой! Лук’янов спас Україну!»