Домовини закрили назавжди. Шахти — тимчасово

22.11.2007
Домовини закрили назавжди. Шахти — тимчасово

У вибій — як на війну. (УНІАН.)

У середу на Донеччині, а також на сусідній Луганщині знову прощалися з шахтарями«засядьківцями». Ховали жертв підземного вибуху в закритих домовинах у різних містах та селищах вугільних областей, проте здебільшого «без відриву від виробництва». Адже Щегловське кладовище між Донецьком та Макіївкою вже впритул підступає до території шахти імені Засядька, і один з височенних копрів по сусідству з величезною кількістю хрестів може видаватися могильним монументом гірникам. Тим більш що цей свинтар, як багато інших, є сворідним «музеєм» під відкритим небом трудової та іншої слави вугільного підприємства: тут поховані жертви аварій 1999, 2001, 2002, 2006 років...

Могили є, людей не знайшли

Є на Щегловському кладовищі й братська могила шести гірників, яких після вибуху в 2001 році так і не відшукали у вигорілих ущент підземних виробках. У степу над приблизним місцем їх загибелі тоді встановили пам’ятний знак, а на прохання рідних облаштували умовну могилу.

Виступаючи на жалобному мітингу і прощаючись зі своїми недавніми підлеглими, голова ради орендарів вугільного підприємства Юхим Звягільський назвав їх «справжніми людьми, класними шахтарями, професіоналами своєї справи». А звернувшись до родичів загиблих, привселюдно запевнив: «Ніколи жодне ваше прохання не залишиться без уваги».

Хоча хтозна — як би він відреагував на прохання рідних ще живих гірників... нарешті закрити цю шахту, яка рекордно видає нагора не тільки вугілля, а й тіла шахтарів. Тим більше що зараз у ЗМІ спростовується буцімто сказана Звягільським фраза про ймовірне закриття шахти імені Засядька.

Гірничорятувальники вже визначили ймовірні місця знаходження решти зниклих безвісти шахтарів, однак підступитися туди поки немає можливості. Під землею — у верхній частині 13ї східної лави — триває пожежа, і температура тут піднялася орієнтовно до 600 градусів. Нині вже з’явилося рішення «запломбувати» виробки, аби припинити туди доступ повітря і нарешті приборкати вогонь. Тому за подібних умов пошуки шахтарів тут поки доведеться припинити.

Тим часом з’явилися підстави вважати, що шукати доведеться всього дев’ять гірників, оскільки, не виключено, двоє, які вважаються зниклими безвісти, могли виїхати нагора неушкодженими. Цю інформацію підтвердив журналістам і голова урядової комісії, віцепрем’єр Андрій Клюєв. А ще підтвердив, що в середу комісія нарешті починає зустрічі з сім’ями потерпілих, які отримають матеріальну компенсацію.

Поки метан не вибухне, шахти не закриються?

Якраз напередодні початку зустрічей із сім’ями загиблих шахтарів фінансову допомогу «засядьківцям» пообіцяли ще й з­за океану. Йдеться про 100 тисяч доларів, що їх уряд США вирішив перерахувати насамперед для сімей загиблих та потерпілих гірників. Про це під час перебування на шахті імені Засядька повідомив заступник посла США в Україні Джеймс Петтіт. «Ми вже обговорили з представниками українського уряду варіанти того, як найліпше використати ці гроші, — розповів він журналістам. — Ми вважаємо, ці кошти мають отримати рідні та близькі загиблих шахтарів».

А поки урядова комісія та адміністрація шахти імені Засядька опікуються родинами загиблих гірників, у вугільних регіонах вирішили подбати й про живих робітників копалень. Зокрема, відразу після недільної аварії в Донецьку Держгірпромнагляд ввів особливий режим державного нагляду на всіх газонебезпечних вітчизняних шахтах. Результат цієї перевірки — в Донецькій та Луганській областях вже заборонено ведення гірничих робіт на 9 шахтах. На тій же Донеччині з 15 шахт, де здійснюється особливий державний нагляд, зупинили половину — 8 підприємств: шахти імені Калініна, імені Скочинського, імені Карла Маркса, імені Дзержинського, імені Кірова, «Білозірська», «Прогрес».

За словами голови Держгірпромнагляду Сергія Сторчака, особливий режим вводиться внаслідок аналізу аварійності та травматизму, а ще в разі надзвичайної ситуації, аварії чи нещасного випадку із смертельними наслідками. Це — вимушений захід в тій ситуації, коли всі інші важелі впливу вже вичерпано. Тобто нині інпектори Держгірпромнагляду в авральному порядку в цілодобовому режимі фактично виконують обов’язки багатотисячного штату відомчого контролю, який, згідно із Законом «Про охорону праці», відповідає за дотримання безпечних умов праці.

Серед головних виявлених порушень, що стали причиною тимчасового закриття шахт, фахівці називають порушення газопилового режиму, протипожежного захисту, експлуатації електрообладнання та стрічкових конвеєрів, паспортів кріплення. Найбільш небезпечними є порушення експлуатації вентиляційних споруд та технологічного процесу боротьби з накопиченнями у виробках метану.

До адміністративної відповідальності вже притягли з півсотні осіб, з яких четверо — перші керівники шахт. Сума штрафів склала близько... 4 тисяч гривень.

Окрім тих шахт, де запроваджено згаданий особливий нагляд, також посилено увагу до всіх шахт в цілому і призупинено роботу ще на 6 шахтах в Донецькій та 3х в Луганській областях.

А звідси, на жаль, невтішнй висновок — якби не жахлива трагедія на шахті імені Засядька, виходить, всі інші вибухонебезпечні шахти продовжували б працювати у звичному режимі. Тобто із величезною кількістю порушень, виявлених аж тепер.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>