Як голосувала Україна

02.10.2007
Як голосувала Україна

Київська область: немічні пенсіонери голосують удома. (Фото Рейтер.)

Порівняно з буремними 2002–м, 2004–м і навіть 2006–м, «голосувальний» день на дострокових парламентських виборах–2007 можна вважати спокійним. «Я переконаний, що вибори пройдуть чесно й демократично, і всі політичні сили визнають їх результати», — спрогнозував у розмові з журналістами Президент, щойно вкинувши свій бюлетень до виборчої урни. Віктор Ющенко вже традиційно прийшов на дільницю, розташовану в Будинку профспілок, із сім’єю. Проголосувавши, глава держави висловив сподівання, що на виборах громадяни України «зроблять свій вибір на користь змін замість «лжестабільності», і вибір цей принесе Україні стабільний економічний і соціальний розвиток.

Прем’єр–міністр Віктор Янукович теж прийшов голосувати разом із дружиною, яку так рідко «виводить у світ», що журналісти Людмилу Олександрівну навіть не впізнали. «Женщіна, отойдітє, работать мєшаєтє!» — закричала одна з фотографів на пані Янукович, що з уже заповненим бюлетенем чекала біля виходу з кабінки для голосування свого чоловіка (Віктор Федорович свій вибір робив досить довго).

А лідер Соцпартії Олександр Мороз після голосування вирішив розслабитися й поїхав порибалити. По завершенні процесу — вже увечері, коли стали відомі результати екзит–полів, Мороз запевнив, що нічого з Соцпартією не станеться, якщо до парламенту вона не потрапить: «Будемо готуватися до наступної кампанії».

Масштабних фальсифікацій, які б суттєво вплинули на загальнодержавні результати, в день голосування спостерігачі не зафіксували. Але без пригод не обійшлося. У Чернігові побилися члени окружної виборчої комісії від Компартії і «НУНС», у Криму чоловік, не знайшовши себе у списках виборців, з горя розколошматив виборчу урну. У Харкові — трагедія: помер спостерігач від КПУ. В Івано–Франківську мешканці вулиці Вагилевича не змогли проголосувати через помилку в документах, переданих прикордонною службою на виборчу дільницю. «Уважні» прикордонники перейменували їхню вулицю у... Вагінальну.

ДОНЕЦЬК

«Ми чи вони?!»

«Регіонали» «вдома» не вигадали нічого іншого, крім знайомої тактики поділу України на Схід і Захід

Керівник виборчого штабу ПР Борис Колесников, проголосувавши в Донецьку на 14–й дільниці округу №39, висловив упевненість, що ніщо не завадить вільному волевиявленню донеччан: «Я не бачу перешкод для проведення нормальних виборів, цілком організованих». Керівний «регіонал» водночас не сумнівався: мовляв, «незадоволені будуть, однак все повинно пройти в рамках закону».

Цікаво, що серед «незадоволених» несподівано опинився і його колега по партії — міський голова Донецька Олександр Лук’янченко, який не знайшов свого прізвища у списках виборців. Виявляється, мера вилучили зі списків після його недавнього триденного перебування за кордоном. На зустрічі з журналістами Олександр Лук’янченко назвав інцидент провокацією та запропонував звернути увагу на «якість роботи прикордонних служб». І зробив багатозначний висновок: «А хто в нас курирує Збройні сили? Отож ви самі розумієте, для чого це було потрібно...»

Обурення керівника міста й справді можна зрозуміти. Хоча дивуватися, за великим рахунком, теж немає чому. Бо господарює і в місті, і в області «рідна» міському голові політична сила, яка нещодавно вперто пророкувала численні порушення виборчого законодавства. І що ж? Та як у воду дивилися! Тільки, приміром, чого варті списки виборців, що їхні керівники обласної організації Комітету виборців України оцінили як критичні. А взагалі «нештатних» ситуацій у цей день аж ніяк не бракувало. На одній із дільниць у Горлівці члену комісії стало зле і його забрала «швидка», а на іншій — його колезі було аж занадто добре, бо він виявився «під мухою». У Костянтинівці деякі виборчі комісії залишилися без електрики та зв’язку. У Донецьку були зупинені спроби винести бюлетені з дільниці та зафіксовані факти вилучення зі списків людей, які без їхнього відома «погодилися» голосувати вдома. Не бракувало протягом дня і спроб брутального «вкидання» бюлетенів...

На 10–ту ранку в області проголосували вже 12% виборців, що було навіть трохи більше, ніж на минулих виборах. Опівдні ця цифра становила 20%, а на другу годину дня — 39%. І все ж, попри активність донеччан, декому цього здалося мало. З другої половини дня вулицями Донецька почав роз’їжджати автомобіль «Укртелекому», з гучномовця якого гримів наступний текст: «Говорить Донецьк! За оперативними даними станом на 15–ту годину на Західній Україні проголосували 70% за свої партії. Ми чи вони?! Прийди і проголосуй!» Автомобіль–«агітатор» із надписами на боках «Ми чи вони», як і такі ж розтяжки на центральних вулицях, були виконані винятково в партійних синьо–білих кольорах. Автором цієї ідеї називають секретаря Донецької міськради, відомого «шанувальника» української мови Миколу Левченка. І саме він примчав «визволяти» агітавтомобіль, коли його нарешті прибрали до двору Ворошиловського райвідділу міліції.

Станом на восьму годину вечора в області проголосували вже трохи більше 60%. До речі, після 21.00 знову завітав на дільницю №3 і міський голова Лук’янченко — окружний адміністративний суд нарешті дозволив йому реалізувати своє виборче право.

А ось його «регіональний» побратим — голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк — уже після закриття виборчих дільниць не приховував свого задоволення і просто випромінював оптимізм. «Я впевнений, що ці вибори будуть визнані ще чистішими за ті, що були в 2006 році, — зізнався він журналістам, — і Президент, і БЮТ, як і обіцяли, не будуть оскаржувати результати...» Станом на вчорашній обід на тих дільницях Донецька, де результат уже було зафіксовано, ПР набирала близько 70—75% голосів, БЮТ приблизно 3—5%, «НУНС» — менше, СПУ — значно менше, ніж «НУНС».

КІРОВОГРАД

Фальшували всі?

Зі студентами розраховувались у гуртожитках — по 50 грн. за голос

У Кіровограді вибори вирізнялися одностайністю оцінок головних учасників виборчого процесу. На інформаційних сесіях, які протягом виборчого дня і ночі відбувалися в місцевому прес–клубі, представники НСНУ, Партії регіонів, Соцпартії і БЮТ звинувачували опонентів у фальсифікаціях і запевняли про власну до них непричетність.

Як повідомив голова обласної організації «Нашої України» Едуард Зейналов, зафіксовано кілька спроб підкупу виборців представниками Соцпартії. Зокрема, голова сільради в одному з районів області давав за голос по 50 гривень. Така ж вартість голосу за СПУ була для студентів трьох найбільших вузів Кіровограда. Відшкодовували «голоси» в кімнатах гуртожитків. Головний прокурор області Олександр Гардецький підтвердив, що за фактом підкупу порушено кілька справ: «У нас є сім осіб, які зізнались у тому, що вони брали участь у цій «каруселі», а також затримана особа, яка здійснювала підкуп цих людей».

Не вдалося уникнути звинувачень у фальсифікаціях і керівнику штабу Партії регіонів в області, нардепу Сергію Ларіну. Машини з блакитною символікою систематично працювали біля кожної з дільниць — возили пенсіонерів. Як стверджує представник ПР, підвозили людей суто з гуманних міркувань і по дорозі ні за кого не агітували. «На цих виборах, ми фальсифікаціями не займалися, — ствер­джує Ларін — хоча такі технології нам добре відомі».

Також у спробі фальсифікацій результатів голосування були звинуваченні представники НСНУ та БЮТ. Але правоохоронними органами такі випадки зафіксовані не були. Крім того, представники цих політичних сил запевняють, що їхні опоненти готували порушення набагато масштабніші, і уникнути їх вдалося лише завдяки мобільності партійців і активності виборців.

В області з великим відривом переміг Блок Тимошенко — більше 40% голосів. Партія регіонів і «Наша Україна», покращивши свої минулорічні результати, посіли друге й третє місця відповідно.


ОДЕСА

Гірше, але прозоро

Хлопець, який мав голосувати вперше у житті, втратив своє право як «давно померлий»

Дострокові вибори в Одесі та області підготовлено гірше, ніж попередні, — допущено чимало помилок при складанні списків виборців, які своєчасно не усунули ані виборчкоми, ані самі виборці. Проте голосування пройшло у вільній, прозорій обстановці. Таку оцінку оприлюднив лідер облорганізації Комітету виборців України Анатолій Бойко. Втім виявлені порушення, зауважив він, не «можна назвати масовими. Крім того, ми вважаємо, що внаслідок неякісних списків порушені права виборців, що є прихильниками всіх політичних сил. Не можна стверджувати, що це було на руку певній партії чи блоку».

На окремих дільницях, наприклад №114 виборчого округу №132 в Одесі, зафіксовано нестачу 1034 бюлетенів, і їх доставляли в процесі голосування, що є грубим порушенням. «А на ділянці № 51 в Ізмаїлі, навпаки, бюлетенів виявилося значно більше, аніж, виборців у списку, — зазначив на підсумковій прес–конференції керівник обласної організації КВУ, — і члени комісії гасили їх уранці 30 вересня, хоча належало це зробити аж увечері, після закриття дільниці».

Серед казусів, наприклад, такий: студент Одеського політеху Сергій Мельничук, голосуючи вперше в житті, на виборчій ділянці виявив, що викреслений зі списків як... давно померлий. Не знайшла себе у списках на виборчій ділянці 133–го округу й група виборців, що недавно поселилися в будинку №9 на вул. Тінистій...

А в цілому вибори на Одещині пройшло спокійно й організовано, резюмував Бойко, проголосували 52% громадян, що мають виборче право. Такий рівень активності виборців регіону є традиційним.

ІВАНО–ФРАНКІВСЬК

І «наш» регіон — у «сердечної» Юлі

«Нашоукраїнці» не втримали лідерство у «найпомаранчевішій» області

Від парламентських виборів–2006 до 30 вересня нинішнього року Івано–Франківщині залишалася регіоном держави з найбільшою концентрацією симпатиків «Нашої України». Позавчора ситуація змінилася на користь «сердечної» Юлі, блок якої, за попередніми даними, отримав 50,7% голосів прикарпатців, потіснивши оновлену «Нашу Україну» на друге місце з майже 15–відсотковим випередженням. «Нашим» не допомогли ні багаторазові візити в область лідерів мегаблоку, ні ходіння в народ агітаторів дрібнішого калібру. Такий, певною мірою несподіваний, результат, очевидно не в останню чергу пов’язаний з не дуже вдалою тактикою місцевого штабу «нашоукраїнців», спрямованою на протистояння — інколи жорстке — зі «Свободою» Олега Тягнибока. Поки ці дві політичні сили з’ясовували стосунки, прикарпатці піддалися Юлиним чарам.

Трійку лідерів із величезним — понад десятиразовим — відставанням замкнуло ВО «Свобода», яке провело в Галичині потужну і фінансово витратну передвиборчу кампанію. «Регіони» четверті — 2,9% електоральних симпатій прикарпатців

Таким чином, єдиним регіоном, де більше за інших голосів набрав «НУНС», цього разу стало Закарпаття.

 

ЧЕРКАЩИНА

Потраплю за грати, але голос віддам

У Смілі злочинців затримали при спробі проголосувати

Рівно й без особливих ексцесів відбулися вибори у Шеченковому краї. Зранку люди не поспішали виявити свою громадську активність, але по обіді трохи «виправилися», тож загальна явка склала по області 56,6%.

Як і решту регіонів, Черкаську область не оминула проблема списків виборців — приблизно 6000 осіб не змогли проголосувати через неточності у реєстрах. Наприклад, у самих Черкасах раптом не виявилося у списках виборців цілого будинку по вулиці Гагаріна, 79. А в селі Степанка Канівського району деякі громадяни були записані для голосування по чотири рази, тож загалом список тамтешніх виборців нараховував 800 неточностей.

У місті Сміла в день виборів міліція затримала злочинця, котрий за розбійний напад був оголошений у розшук ще п’ять (!) років тому. Позачора він з’явився до відділення у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, яке очолює капітан міліції Леонід Дульський, і заявив, що не може проголосувати, бо загубив паспорт, мовляв, випишіть новий. «При перевірці особи правоохоронці виявили, що свідомий громадянин, який так бідкався, що його голос буде втрачено на виборах лише тому, що він посіяв свій паспорт, розшукується міліцією. Спритного хитруна заарештовано», — розповідає «УМ» керівник прес–служби УМВС у Черкаській області Наталя Таран.

Лідерами виборчих перегонів на середину вчорашнього дня в Черкаській області, за попередніми підрахунками, був Блок Тимошенко, який набрав близько 47% голосів виборців. На другому місці «НУНС» — лише 16%, на третьому — Партія регіонів — 14,5%, далі — Блок Литвина — 5,11%, КПУ — 4,92%, СПУ — 4,6%.

 

СУМИ

Свій до свого по своє

Хоружівка і район на вибори не йшли, а бігли

Слова про те, що село Хоружівка стало єдиним населеним пунктом Сумської області, де в дільничних виборчих комісіях не виявилося представництва КПУ, ще 30 вересня обійшли чимало сайтів. «Там специфічна ситуація. Ми говорили з людьми, але вони відмовилися представляти нашу партію в комісії», — розповідала секретар обкому Компартії Олександра Переросла.

Що на Недригайлівщині ситуація «специфічна», яскраво свідчить і інший факт, про який повідомив заступник керівника обласного штабу «НУНС» з юридичних питань Віталій Мойсеєнко. Якщо на п’ятнадцяту годину дня у Конотопському, Буринському районах проголосували близько 30 відсотків людей, то в Недригайлівському, на батьківщині Президента, — уже 60%. І з особистого спілкування з недригайлівцями зважуся зробити висновок, що справа тут зовсім не в адмінресурсі — район волею історії став дійсно політично активнішим за інші.

Утім з явкою проблем на Сумщині не було. Найбільшими проблемами нинішніх виборів і представники партій–блоків, і експерти постійно називали такі: застосування того ж таки адмінресурсу; дуже далекі від ідеалу списки виборців; низьку підготовку дільничних виборчих комісій. «Ми мали повідомлення з села Косівщина, — розповідає Олександра Переросла. – Там на дверях дільниці стали два члени комісії і не пускали голосувати тих, у кого не було на руках запрошень дільничної комісії. Паспортів їм виявилося недостатньо. Очевидно, що комісія просто не була достатньо обізнана із законом».

Виразним мінусом цих виборів і голова окружної виборчої комісії ТВО №158 Світлана Станченко, і експерт моніторингового проекту «Опора» Андрій Тарнаруцький називають прийняття списків від прикордонників. Ці списки грішать необ’єктивністю в силу законодавчої недодуманості, і для дільничних комісій радше було зовсім не брати їх до уваги.

Загалом на Сумщині переміг БЮТ — понад 41%, на другому місці — «НУНС» — понад 21%.

 

ПОЛТАВА

«Червоний пояс» знято

Політичні «похорони» Соцпартії в її «вотчині»

Найрезонанснішою і водночас найтрагічнішою НП на виборах у Полтавській області стала смерть біля виборчої дільниці №158 33–річного старшого сержанта міліції Олександра Багнюка. У день виборів він ніс службу, а на згадану дільницю за місцем свого проживання приїхав, щоб проголосувати. Ще під час голосування поскаржився на погане самопочуття.Тож вийшов надвір, сів у автомобіль і раптом відкинув голову назад — очевидцям залишалося тільки констатувати миттєву смерть... Кажуть, раніше він мав проблеми з серцем.

«Найгучніше» регіональне порушення самого виборчого процесу було зафіксоване на одній із дільниць Кременчука, де ображена чимось жінка схопила зі столу цілу пачку бюлетенів і вкинула їх в урну для голосування. Урну довелося опечатати. Однак, як повідомив офіційний спостерігач із Росії, представник міжнародної організації «За справедливі вибори» Сергій Соловйов, який разом із колегою з Індії паном Кандарпом вивчав цей випадок, навіть такий демарш він «не насмілюється назвати серйозним порушенням виборчого законодавства».

Спостерігачі від різних політичних партій називали також кілька помічених ними спроб підкупу виборців, у тому числі за технологією так званих «телефонних каруселей», коли виборець у кабінці для голосування фотографує заповнений бюлетень із «правильною» відміткою, щоб потім пред’явити фото як підтвердження виконання замовлення й одержати за це гроші. Однак про належне оформлення актів і протоколів таких порушень та реальне затримання їхніх «авторів» представникам обласного відділення Комітету виборців України дізнатися не вдалося. Тому найбільш проблемними «ахіллесовими п’ятами» цієї виборчої кампанії місцеві «кавеушники» вважають недостатню кваліфікацію членів дільничних комісій та далекі від досконалості списки виборців. Зокрема, за спостереженнями керівника полтавського представництва КВУ Олександра Сазонова, у найбільших містах області — Полтаві та Кременчуці — практично на кожній дільниці було близько 15—20 (тобто до одного відсотка) виборців, які не знаходили себе у тих списках...

Щодо політичних симпатій Полтавщини, тут найбільший стрибок зробив БЮТ. Якщо на парламентських виборах 2006 року його лідерські позиції забезпечили 26,81%, то тепер, за попередніми підрахунками, ця цифра зросла більш ніж на 10%. Кілька «плюсових» відсотків додала у свій актив і Партія регіонів, яка йде другою. А от амбіції соціалістів, які здавна вважали Полтавщину своєю вотчиною, поховані тут остаточно. Їхнє шосте місце з кількаразовим зменшенням прихильників і балансуванням біля тривідсоткової межі стало не сенсацією — справжньою ганьбою.

 

ЛУГАНСЬК

«ПРавильне голосування»

На «світанку України» готувалися до темряви

Передвиборча кампанія на Луганщині пройшла майже демократично — в тому сенсі, що принаймні основні гравці мали доступ до ЗМІ, в тому числі до електронних, обмежений хіба що наявністю коштів у тієї чи іншої сили або ж готовністю витрачати їх. От тільки не в останній день дозволеної агітації. У п’ятницю, 28–го, телеекрани практично повністю окупували «блакитно–білі» (міністра освіти та науки Станіслава Ніколаєнка, який з’явився на одному з телеканалів, винятком можна не вважати). Субота минула без електоральних ексцесів, та й неділя почалася благосно.

Протягом дня інформації про суттєві порушення процесу кілька годин не надходило, навіть до Незалежного громадського прес–центру «Луганський вибір—2007», який за власною ініціативою створили Луганське обласне відділення Комітету виборців України разом із Луганським прес–клубом (на базі останнього). Цікаво, що брати участь у брифінгах, організованих НГПЦ, навідріз відмовилися представники місцевого осередку Партії регіонів, а також комуністи. Ближче ж до вечора почалося...

Спочатку головний луганський БЮТівець, депутат ВР V скликання Віталій Курило повідомив, що до обласного штабу ПР підвезли електрогенератор, і висловив припущення, що надвечір почнуть масово відключати світло. «Біло–сердешні», за словами Курила, до цього підготувалися: запаслися свічками. За його ж інформацією, по виборчому округу №104 (Алчевськ) виборців підвозили автобусами. Оплата водіям 135 машин начебто планувалася в розмірі 100 доларів готівкою. Розповів Віталій Семенович і про спроби «каруселей». Але загалом оцінив ситуацію так: «Вибори проходять досить тихо, і це певне затишшя насторожує. Чекаємо, що буде, коли зайде сонце».

Ця бесіда відбулася на брифінгу о 17–й, а вже о 19–й (сонце на «світанку України», як називають Луганщину місцеві поети, вже зайшло) представники «прогресивних соціалістів» і «НУНС» принесли повідомлення про цілком серйозні порушення. Лідер місцевих вітренківців Любов Корсакова принесла доволі цікавий документ: «Акт про передачу дільничній виборчій комісії переліку виборців, яких необхідно включити до списку виборців на виборчій дільниці, та переліку виборців, яких необхідно виключити зі списку виборців на виборчій дільниці». Цей акт надійшов від окружного виборчкому 103–го округу до дільниці №26. І хоча акт ніким не підписаний, дільнична комісія, згідно з ним, включила до списку 232 особи і виключила — 962. Як бездомних та безпритульних. Хоча ці люди напередодні отримали від комісії запрошення на голосування. Лідер обласної «Пори» В’ячеслав Серпокрилов приніс ще цікавіший папір. В Аграрному університеті спостерігати за «правильним» голосуванням студентів призначили спеціальних кураторів, за що ті й розписалися, — більше сорока осіб. Документ цей було вирвано з боєм на місці злочину, поруч із одним із гуртожитків. Обидва гості брифінгу пообіцяли звернутися до прокуратури зі своїми знахідками, серед яких названі тут — лише найкричущі. І в більшості випадків є підстави вважати авторами порушень саме «регіоналів».

 

ДНІПРОПЕТРОВСЬК

Батьківщина в поміч

Рідне місто Юлії Тимошенко дало вагомий плюс БЮТ

Як і на минулих виборах, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко голосувала у своєму рідному Дніпропетровську. В імпровізованому інтерв’ю на дільниці № 2 28–го виборчого округу Юлія Володимирівна висловила побажання, щоб цього разу перемогли люди, які протягом 16 років голосують, але головного для себе — нормального життя — так і не досягли. При цьому вона заспокоїла і Віктора Януковича разом з його прихильниками: мовляв, БЮТ з опозицією не поводитимуться так, як регіонали, і як тільки у парламенті буде сформовано більшість, пообіцяла ухвалити закон про опозицію.

Загалом вибори на Дніпропетровщині пройшли без особливих ексцесів. Принаймні про системні порушення навряд чи можна говорити. Судячи з усього, найгучніший випадок зафіксовано на території виборчого округу №38 у Васильківському районі — там співробітники міліції затримали голову окружної комісії, який перевозив близько ста чистих бюлетенів у автомобілі, причому без міліцейського супроводу. Згідно з його поясненням, все це добро призначалося для дільниці №27, розташованої у селі Шевченкове. Однак голова ДВК таку потребу в додаткових бюлетенях заперечив.

На жаль, і цього разу подекуди «оживили» «мертвих душ». Своєрідний рекорд встановлено у райцентрі Васильківка — там принесли запрошення для голосування Анатолію Назаренку, який помер ще 10 років тому.