А ви відкладаєте кошти на пенсію?

21:01, 21.03.2021
А ви відкладаєте кошти на пенсію?

Якщо ми хочемо збільшити пенсії вдвічі, вдвічі має зрости бюджет Пенсійного Фонду.

А ви відкладаєте кошти на пенсію? Чи вірите в обіцянки Президента вирішити проблему низьких пенсій вже зараз?

 

Я впевнена, що не існує жодної людини, яка б не хотіла, щоб в українців були високі пенсії. Але треба бути реалістами в базових математичних розрахунках. Щоб пенсію збільшити вдвічі, необхідно вдвічі збільшити обсяг видатків на неї. Джерело цих грошей – соціальний внесок, який ми платимо із зарплат для теперішніх пенсіонерів. Така логіка солідарної пенсійної системи.

 

Пару років тому я їхала в таксі, і проїздила коло Верховної Ради. У цей момент таксист почав скаржитися, що Верховна Рада нічого не робить, бо у людей такі непристойно низькі пенсії. Тоді я спитала, на скільки він готовий збільшити податки зі своєї зарплати, щоб платити вищі пенсії. Таксист із гордістю повідомив, що він взагалі податки не платить, бо "все одно все вкрадуть".

 

У понеділок на ефірі я почула від міністерки соціальної політики, що у них є проєкти законів, які дозволять підвищити пенсії вже зараз. Я відверто здивувалась. Адже це не питання законодавчих ініціатив. Депутати можуть законодавчо встановити мінімальну пенсію хоч на рівні 10 тис. грн, хоч на рівні 100 тис.

 

Але ключове питання – де брати на це гроші?

 

Базові математичні розрахунки невблаганні: якщо ми хочемо збільшити пенсії вдвічі, вдвічі має зрости бюджет Пенсійного Фонду. Зараз Пенсійний фонд – 500 млрд грн, отже, для підвищення пенсій удвічі нам необхідно 1 трлн грн.

 

І ситуація не буде покращуватися. Людей, що офіційно працюють та сплачують єдиний соціальний внесок, щороку стає все менше у співвідношенні до кількості пенсіонерів. Через 10 років платників ЄСВ буде менше, ніж пенсіонерів. Але вже у цьому році з держбюджету ми маємо дофінансувати Пенсійний фонд на 200 млрд грн. Для порівняння – всі витрати на шкільну освіту складають 100 млрд грн.

 

Єдиний варіант встановити гідні пенсії – стабільне зростання економіки та ВВП. Зробити так, щоб українські громадяни стали більше заробляти.

 

Ще одне важливе завдання – стимулювати громадян працювати офіційно. Одним із таких стимулів має стати поступове запровадження накопичувальної пенсійної системи. 

 

«Голос» вважає, що ми повинні поступово запроваджувати накопичувальну систему. Можна почати з того, щоб дати можливість громадянам перераховувати на власні накопичувальні рахунки 2% з тієї суми, яку ми зараз відраховуємо в Пенсійний фонд. Безперечно, це працюватиме лише за умови, якщо громадяни довірятимуть Уряду та отримають залізні гарантії збереження власних накопичень.

 

Окреме питання – компенсатори для солідарної системи. Адже ці 2%, що не дійдуть по Пенсійного фонду, треба буде компенсувати з державного бюджету. І знову ж, це неможливо зробити без стабільного зростання економіки.

 

Це все – дуже складні та довготривалі задачі з трьома зірочками. Вкрай безвідповідально робити заяви, що їх можна вирішити одним помахом руки.

 

Але довготермінове планування – ніколи не було сильною стороною української влади. Тому фінансова захищеність у старості тих, кому зараз 30 чи 40 років, – скоріш за все, буде власною відповідальністю громадян.