Чорнобильські варвари: в заповіднику вирубали 100-літні дуби на мільйони гривень, фото

15:27, 28.03.2024

У Чорнобильському заповіднику вирубали 100-літні дуби на майже 60 млн гривень: директор державного підприємства «Північна Пуща» організував злочинну групу, яка незаконно вирубувала дерева.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Офісі Генпрокурора у Телеграм.

 

В Офісі розповіли, що п’ятьом учасникам оборудки вже повідомили про підозру за фактом незаконної порубки дерев на території природно-заповідного фонду, перевезення та збуту незаконно зрубаних дерев – ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України.

 

За даними слідства, керівник ДСП «Північна Пуща», яке підпорядковане Держагентству управління зоною відчуження, створив та очолив злочинну групу, щоб проводити незаконні рубки дерев на території зони відчуження, що входить до Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

 

 

“До протиправної діяльності він залучив трьох приватних підприємців, які мають навички рубки дерев, їх перевезення, збуту, а також працівника поліції Київської області для їхнього прикриття та безперешкодного перевезення незаконно зрубаної деревини з Чорнобильської зони”, – розповіли деталі в Офісі.

 

 

У середині листопада 2023 року директор видав перепустки для в’їзду спільників до місця рубки та показав територію, де зростають 100-літні дуби шириною до одного метра. Уже в грудні у заповіднику вирубали понад 180 дерев – дуби, вільху та березу. Деревину вивезли до місця складування, потім із території заповідника в Київ.

 

“Товар” збули на деревообробне підприємство в столиці без дозвільних документів. Супровід автомобілів із незаконно зрубаною деревиною забезпечив поліцейський, якого залучили до злочину.

 

 

За результатами проведених оглядів та обшуків вилучили близько 1 000 колод зрізаної деревини об’ємом понад 350 куб м. Встановлена сума шкоди довкіллю складає більше 59 млн грн.

 

Триває досудове розслідування, яке проводять слідчі ДБР.

 

 

Як інформує УМ, землі Чорнобильського заповідника вздовж держкордону передадуть ДПСУ для оборони.