Деруни у заливці: рецепт української смакоти

11:04, 02.05.2022
Деруни у заливці: рецепт української смакоти

Деруни у заливці (Ютуб-канал Костянтина Грубича)

         У селі Буша на Вінниччині цей рецепт дерунів називають «Сліпою рибою». І це при тому, що навіть малюсіньким карасиком чи коропцем там взагалі не пахне. Але не поспішайте авторів ідеї звинувачувати у відвертій підставі, оскільки назовні бушанська картопляна «рапсодія» дійсно нагадує риб’яче заливне.

 

         Мистецтво перетворення буденної страви на маленький святковий шедевр глядачам  ютуб-каналу Костянтина Грубича продемонструвала жителька цього козачого містечка Людмила Березівська.

 

 

         Інгредієнти для дерунів:

 

-  картопля              -  500 г;

-  яйця                      -  2 шт;

-  борошно             -  2 ст. л.;

-  сода                    -  0,5 ч. л.;

-  перець, сіль          -  за смаком.

 

 

         Інгредієнти для заливки:

 

-  окріп                     -  500 мл;

-  морква                  -  1 шт.;

-  цибулина                        -  1 шт.;

-  вода                       -  200 мл;

-  крохмаль                        -  3 ст. л.;

-  часник                   -  за смаком.

 

         Потріть на дрібній терці почищену картоплю, додайте яйця, сіль, перець, соду та борошно. Отриману масу добре перемішайте і почніть смажити як звичайні деруни.

 

         Далі паралельно потрібно робити одразу дві справи – підсмажувати на олії подрібнену цибулю для заправки і готувати заливку, яка й перетворить ваші деруни на обіцяну «Сліпу рибу».

 

         Аби приготувати останню, вкиньте в підсолений окріп моркву та цибулю й проваріть до готовності. Тим часом необхідно розвести у стакані води картопляний крохмаль. Далі, постійно помішуючи овочевий відвар, повільно влийте його до каструлі. Сюди ж покладіть перець та улюблену зелень.

 

         Зібрати «Сліпу рибу» нескладно. Викладіть деруни кожному на тарілку, щедро полийте спочатку гарячою заливкою, а потім підсмаженою цибулею. Хто любить часник, може потерти його на дрібній терці й присипати страву зверху.

 

         Як тільки заправка трішки схолоне і загускне, ви одразу ж зрозумієте, чому ця картопляна страва отримала саме таку назву.    

 

         Дивіться також рецепт великого жашківського деруна з м’ясом.