Оточення Лукашенка вело із Кремлем переговори про втечу до Росії

16:17, 15.08.2020
Оточення Лукашенка вело із Кремлем переговори про втечу до Росії

У Кремлі запепокоєні, що Лукашенко може втратити владу внаслідок протестів у Білорусі.

Люди з оточення президента Білорусі Олександра Лукашенка вже мали розмови із людьми в Кремлі на випадок можливої втечі до Росії. 

 

Про це інформує "УМ" з посиланням на Bloomberg у суботу.

 

Видання зазначає, що видавши 32 найманців «ПВК Вагнера» Росії, Лукашенко вирішив зробити поступку Кремлю. Водночас у самому Кремлі  занепокоєні тим, що Лукашенко може втратити владу внаслідок протестів. За даними джерел, Росія буде намагатися за будь-яку ціну зберегти свої «особливі» відносини із Білоруссю, яка виступає буферним регіоном між РФ та НАТО. 

 

«Більше ніхто не впевнений у майбутньому Лукашенка. Він може в короткостроковій перспективі досягти успіху в придушенні протестів, але там досі є велика проблема», — сказав голова Ради із зовнішньої і оборонної політики (дослідницької групи, яка консультує Кремль) Федір Лукʼянов.

 

Росія до масових протестів робила ставку на Лукашенка, однак наразі намагається дистанціюватися та перестрахуватися у зв’язку з його можливим завершенням правління. Зокрема, у Москві не на жарт занепокоєні масштабом тих репресій та насильства, з яким придушувались протести у Білорусі.

 

«Між Лукашенком і більшістю населення триває холодна війна, яке, навіть якщо воно не на вулицях, незадоволене безкомпромісною тактикою проти протестувальників чи шостим президентським терміном», — заявив заступник комітету Держдуми у справах СНД Костянтин Затулін із партії «Единая Россия».

 

За словами джерел, у Росії все ж віддають перевагу Лукашенку, аніж будь-якому альтернативному кандидату, незважаючи на те, що всі опозиціонери виступають за продовження тісної співпраці з Росією, однак і готові покращувати відносини з ЄС.

 

Деякі представники російського істеблішменту закликають Росію ввести війська, як це зробили в Україні в 2014 року, однак той же Затулін вважає такі ідеї «монументальною дурістю».

 

За словами колишнього радника Кремля Гліба Павловського, Кремль не хоче надавати військову допомогу Лукашенку, тому що не хоче розпалювати серед білорусів антиросійські настрої. Однак якщо білоруська еліта розколеться, то у Москві можуть «посприяти» вигнанню Лукашенка за допомогою сил безпеки.

 

Як повідомляла "УМ", в суботу Лукашенко провів телефонну розмову з Путіним.