ЗСУ отримали партію нових бронетранспортерів

12:55, 29.03.2020
ЗСУ отримали партію нових бронетранспортерів

Новий динамічний захист значно посилює рівень захищеності бойової машини і ефективно протидіє всім сучасним протитанковим засобам ураження.

Чергову партію бронетранспортерів БТР-4Е передало Харківське КБ машинобудування ім. Морозова представникам однієї з бойових частин Збройних сил України. Виготовлення чотирьох нових бронетранспортерів завершили там напередодні в рамках виконання річного державного оборонного замовлення.

 

Про це повідомила пресслужба концерну «Укроборонпром».

 

“Усі БТР-4Е прийняті військовою прийомкою Міноборони. Від сьогодні вони посилять бойовий потенціал армії”, – розповів директор підприємства Яків Мормило.

 

За його словами, перші відправки бронетехніки цього типу відбулися в грудні 2019-го, коли з ХКБМ передали військовим 12 бронетранспортерів БТР-4Е.

 

Перша «десятка» оснащена системою навігації, що дозволяє у режимі "онлайн" обмінюватись надійно зашифрованими даними про місцезнаходження кожної машини на всіх ланках управління від командиру взводу до керівництва всією бойовою операцією. Новий динамічний захист значно посилює рівень захищеності бойової машини і ефективно протидіє всім сучасним протитанковим засобам ураження.

 

 

У свою чергу Т-64БВ, що сьогодні є основною бойовою машиною бронетанкових підрозділів ЗСУ, отримала розширення технічних можливостей за рахунок тепловізійного прицілу, вдосконаленого динамічного захисту, сучасних цифрової радіостанції, нічних приладів спостереження, системи інформаційного сповіщення аварійної ситуації, телевізійної системи спостереження за навколишнім середовищем, а також засобів супутникової навігації.

 


 Усього з початком бойових дій на Донбасі фахівці заводу відремонтували, модернізували та віддали на передову близька 400 машин. "Підприємство продовжує вчасно та якісно виконувати державні замовлення, попри особливий режим роботи на період карантину, - прокоментував передачу техніки директор В’ячеслав Стрілець. - Для підтримки безпеки підприємства та виконання критично важливих робіт в рамках плану з оборонного замовлення, повний робочий день працює сьогодні близько 90 співробітників. Решта залишається вдома зі збереженням 2/3 заробітної плати. Для них запроваджено дистанційний моніторинг стану здоров’я».
 

Віднедавна більшу частину працівників підприємства переведено в режим часткової роботи до кінця виконання профілактичних заходів. Проте фахівці з виробничих підрозділів, залучені до виготовлення БТР, виходять на роботу відповідно графіку малими групами, щоб забезпечувати армійців технікою.

 

Всього, згідно до умов контракту, в Харкові мають виготовити і передати для потреб армії десятки сучасних бронетранспортерів.

 

За даними журналіста Сергія Згурця, із 2014 року під час експлуатації 127 БТР-4Е та машин на їх базі, які були виготовлені на ЛКМЗ (приватний Лозівський ковальсько-механічний завод) та експлуатувалися у військових підрозділах ЗСУ й НГУ, було зафіксовано 53 випадки дефектів корпусів у вигляді тріщин. Ідеться про тріщини в броньовому листі на верхній частині корпусу, що виготовлений зі сталі марки 71 та має проблеми з гартуванням.

 

Усередині 2019 року між ДК “Укроборонпром” та військовою прийомкою Міністерства оборони України виникла суперечка з приводу якості сталі, з яких було зроблено корпуси нещодавно виготовлених бронетранспортерів БТР-4.


МОУ заявляло, що проведений аналіз використаної сталі виявив істотні розбіжності з заявленими параметрами на вміст шкідливих речовин та на стійкість до обстрілу. Крім того, поставлена через посередника сталь не має належного маркування і сертифікатів якості.


У грудні 2019 року перші 12 БТР-4Е із “проблемної” партії були передані 92-й механізованій бригаді Збройних сил України.


Наприкінці січня 2020 року пресслужба ДК “Укроборонпром” повідомила, що під час вхідного контролю на корпусах, виготовлених ТОВ “ЛКМЗ”, виявлені тріщини зварних з’єднань на корпусах БТР-4Е. Міністерство оборони повідомляло, що було виявлено “пошкодження „зміцнюючої наплавки“ на зварних з’єднаннях бортів”.
Керівництво концерну разом з фахівцями Міноборони, Збройних Сил України та підприємств, що виробляють БТР, створило робочу групу для перевірки якості комплектуючих техніки, що перебуває у місцях постійної дислокації у ЗС України. 24 січня робоча група перевірила та виявила наявність пошкоджень зміцнюючої наплавки на зварних з’єднаннях бортів на кількох нових бронетранспортерах.

 

Як відомо, БТР-4 “Буцефал” – повнопривідний восьмиколісний бронетранспортер із колісною формулою 8х8, розроблений в Україні Харківським конструкторським бюро з машинобудування (ДП ХКБМ), що виготовляється на заводі імені Малишева.


БТР-4Е — його лінійний варіант із бойовим модулем БМ-7 “Парус”.


24 липня 2012 року БТР-4Е був прийнятий на озброєння Збройних сил України.

 

У травні 2016 року президент Петро Порошенко нагородив розробників БТР-4Е Державною премією України в галузі науки і техніки.