Міністри 5 держав вимагають від Ірану віддати чорні скриньки у разі нездатності їх розшифрувати

17:13, 15.02.2020
Міністри 5 держав вимагають від Ірану віддати чорні скриньки у разі нездатності їх розшифрувати

Міністри 5 держав – Канади, України, Великої Британії, Афганістану та Швеції – оголосили свої вимоги на адресу іранської влади стосовно чорних скриньок збитого літака МАУ.

 

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", вони заявили про це після зустрічі в "Мюнхені".

 

Як відомо, громадяни цих держав складають абсолютну більшість пасажирів та членів екіпажу, що загинули у цій катастрофі. У зустрічі міністрів, відповідальних за закордонні справи, деякий час брав участь також глава МЗС Ірану Мохаммад Заріф.

 

"Ми сказали міністру Заріфу, що Іран однозначно має вжити заходів", - розповів Франсуа Шампань, глава МЗС Канади.

 

"Розслідування у повній відповідності із правилами цивільної авіації. А це вимагає, щоби чорні скриньки були перевезені до того місця, де є технічна можливість зняти інформацію і проаналізувати її",  - заявив він.

 

Шампань також наголосив, що Іран вже довів неспроможність провести такий аналіз.

 

"Протягом 30 днів Іран показав, що не має чи то технічної, чи то іншої спроможності прочитати чорні скриньки, тому має передати їх стороні, яка має таку спроможність. Ми знаємо, що французька влада запропонувала Ірану таку можливість", - додав він, відповідаючи на запитання журналістів.

 

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко додав, що із цим вимоги світової спільноти не вичерпаються. Зокрема, світова спільнота чекає на проведення "кримінального розслідування, яке має притягнути до відповідальності винних".

 

Пристайко також повідомив, що держави, громадяни яких загинули у збитому іранською ракетою авіалайнері МАУ, залишають за собою право звернутися до міжнародних інституцій.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявляє, що Іран не може розшифрувати інформацію з чорних скриньок літака МАУ, який було збито біля Тегерана 8 січня, однак не передасть їх іншим країнам.

 

Раніше після оприлюднення в українських ЗМІ частини переговорів диспетчера з Ірану, у Тегерані заявили, що публікація запису цієї розмови вплине на відносини з Києвом, і додали, що такі дії "говорять про те, що більше ми їм ніяких матеріалів передавати не будемо".

 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.

 

Україна просить Іран передати їй «чорні скриньки» літака МАУ.

 

Іран відмовився від планів відправити «чорні скриньки» Україні

 

Нагадаємо, 19 січня в аеропорту “Бориспіль” приземлився літак з тілами українців, які загинули внаслідок авіакатастрофи літака МАУ в Ірані.

 

В аеропорту "Бориспіль" 19 січня відбулася церемонія вшанування пам’яті загиблих унаслідок катастрофи літака компанії "Міжнародні авіалінії України" в Тегерані