Іран не може розшифрувати самописці літака МАУ

11:02, 15.02.2020
Іран не може розшифрувати самописці літака МАУ

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявляє, що Іран не може розшифрувати інформацію з чорних скриньок літака МАУ, який було збито біля Тегерана 8 січня, однак не передасть їх іншим країнам.

 

Про це Заріф сказав в інтерв'ю NBC.

 

Заріф визнав, що Іран не має можливостей для розшифровки чорних скриньок збитого Боїнга.

 

Водночас він підтримав рішення Ірану не передавати скриньки іншим країнам. За словами міністра, відповідно до міжнародних авіаційних правил, Іран мав право проводити розслідування щодо катастрофи літака.

 

Водночас, за його словами, Ірану потрібні програмне забезпечення, кабелі та спеціальні знання від США або інших західних країн, щоб мати можливість розшифрувати інформацію чорних скриньок.

 

 "Ми попросили допомоги. Чому США не допомогли нам? Це гуманітарна проблема. Чому вони не дали нам програмне забезпечення? Чому вони не дали нам досвід?"."Є ще багато невідомих. Ось чому ми хочемо більше, ніж хто-небудь інший знати, що перебуває в чорній скриньці, щоб знати, що насправді сталося", - сказав Заріф.

 

За словами міністра, на даний момент із чорними скриньками не проводиться ніяких робіт.

 

На питання журналіста, чи ніхто зараз не намагається розшифрувати інформацію з чорних скриньок, він відповів: "Ні, ні. Ми не торкнемося чорних скриньок без присутності всіх зацікавлених сторін".

 

Раніше, міністр доріг і міського розвитку Ірану Мохаммад Есламі заявив, що чорні скриньки зі збитого українського літака є одними з основних об’єктів для вивчення інциденту і повинні залишитися в Ірані.

 

Як повідомляла УМ, після оприлюднення в українських ЗМІ частини переговорів диспетчера з Ірану, у Тегерані заявили, що публікація запису цієї розмови вплине на відносини з Києвом, і додали, що такі дії "говорять про те, що більше ми їм ніяких матеріалів передавати не будемо".

 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.

 

Україна просить Іран передати їй «чорні скриньки» літака МАУ.

 

Іран відмовився від планів відправити «чорні скриньки» Україні

 

Нагадаємо, 19 січня в аеропорту “Бориспіль” приземлився літак з тілами українців, які загинули внаслідок авіакатастрофи літака МАУ в Ірані.

 

В аеропорту "Бориспіль" 19 січня відбулася церемонія вшанування пам’яті загиблих унаслідок катастрофи літака компанії "Міжнародні авіалінії України" в Тегерані