Парламент Ірану визнав Пентагон терористичною організацією

11:29, 07.01.2020
Парламент Ірану визнав Пентагон терористичною організацією

Меджліс Ірану в ході відкритого засідання прийняв рішення про внесення Пентагону в іранський "список терористичних організацій". Таким чином депутати відреагували на спецоперацію Пентагону в ніч на 3 січня в аеропорту Багдада в результаті якої був убитий глава спецпідрозділу "Кудс" Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Ірану Касем Сулеймані.

 

Про це повідомляє видання Fars,

 

Як повідомило іранське телебачення, за законодавчу ініціативу проголосували 228 парламентаріїв з 230 присутніх на засіданні. Ще два депутати утрималися, "проти" не висловився ніхто.

 

"Відповідно до рішення "весь персонал Пентагону, пов'язані з ним відомства і організації, а також організатори і виконавці вбивства генерала Касема Сулеймані" оголошуються в Ірані терористами. При цьому надання Пентагону будь-якої допомоги будуть відтепер кваліфікуватися як терористична діяльність", - йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, що в квітні 2019 року Вища рада національної безпеки Ірану офіційно визнала Центральне командування збройних сил США терористичним угрупуванням. Таке рішення стало відповіддю на внесення Вашингтоном іранського КВІР в список іноземних організацій, що вважаються в США терористичними.

 

Як повідомлялося раніше в УНН, можливі атаки США в Ірані будуть відбуватись за законами збройного конфлікту - очільник Пентагону.

 

Парламент Іраку напередодні закликав американські та інші іноземні війська покинути країну.

 

Трамп пригрозив санкціями проти Іраку і заявив, що якщо американські війська будуть змушені покинути країну, іракський уряд буде змушений заплатити Вашингтону за вартість "надзвичайно дорогої" авіабази.

 

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Джавад Заріф заявив про початок кінця присутності США на Близькому Сході, після ліквідації іранського генерала Касема Сулеймані.

 

Напередодні стало відомо, що командувач спецслужбами "Аль-Кудс" іранського КВІР Касем Сулеймані і заступник глави іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мухандіс були вбиті в п'ятницю ракетним ударом в районі аеропорту Багдада.

 

Пізніше Пентагон офіційно підтвердив загибель лідера "Аль-Кудс" іранського генерала Касема Сулеймані в результаті ракетного удару США.

 

У свою чергу секретар Ради політичної доцільності Ірану Мохсен Резаї в п'ятницю поклявся "рішучої помстою Америці" за вбивство Касема Сулеймані, глави елітного загону "Аль-Кудс" в Багдаді.

 

Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї оголосив триденну загальнонаціональну жалобу після вбивства в Іраку іранського генерала Касема Сулеймані.Президент США Дональд Трамп заявив, що Сулеймані був "терористом номер один у світі".