Парламент Іраку проголосував за виведення військ США з країни

19:01, 05.01.2020
Парламент Іраку проголосував за виведення військ США з країни

Парламент Іраку прийняв резолюцію, в якій просив уряд скасувати прохання до США про допомогу країні.

 

Про це повідомляє Al Jazeera.

 

У резолюції йдеться, що іракський уряд повинен забезпечити державну монополію на зброю і працювати над припиненням військової іноземної присутності в країні.

 

Основна мета цієї резолюції - змусити США вивести близько 5 тисяч американських військових, присутніх в різних частинах Іраку, пояснює агентство AP.

 

Голосування у парламенті відбулося через два дні після авіаудару США, у результаті якого в Багдаді було вбито іранського генерала Касема Сулеймані. Це різко посилило напруженість в регіоні.

 

Резолюція, ухвалена парламентом, закликала припинити угоду, згідно з якою Вашингтон понад чотири роки тому послав війська до Іраку для допомоги у боротьбі з "Ісламською державою".

 

Перед голосуванням прем'єр-міністр Іраку Адель Абдул Махді закликав парламент вжити термінових заходів, щоб якомога швидше припинити присутність іноземних військ.

 

"Незважаючи на внутрішні і зовнішні труднощі, з якими ми можемо зіткнутися, це залишається найкращим для Іраку в принципі і за практичністю", - сказав Абдул Махді в своєму виступі перед парламентом.

 

Як повідомляла УМ, Міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Джавад Заріф заявив про початок кінця присутності США на Близькому Сході, після ліквідації іранського генерала Касема Сулеймані.

 

напередодні стало відомо, що командувач спецслужбами "Аль-Кудс" іранського КВІР Касем Сулеймані і заступник глави іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мухандіс були вбиті в п'ятницю ракетним ударом в районі аеропорту Багдада.

 

Пізніше Пентагон офіційно підтвердив загибель лідера "Аль-Кудс" іранського генерала Касема Сулеймані в результаті ракетного удару США.

 

У свою чергу секретар Ради політичної доцільності Ірану Мохсен Резаї в п'ятницю поклявся "рішучої помстою Америці" за вбивство Касема Сулеймані, глави елітного загону "Аль-Кудс" в Багдаді.

 

Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї оголосив триденну загальнонаціональну жалобу після вбивства в Іраку іранського генерала Касема Сулеймані.Президент США Дональд Трамп заявив, що Сулеймані був "терористом номер один у світі".

 

Пізніше  Трамп відповів на  заяви в Ірані щодо помсти Штатам за вбивство Касема Сулеймані, командира іранського спецпідрозділу "Кудс".

 

"Нехай це слугуватиме попередженням, якщо Іран нанесе удар по американцям чи американським об’єктам, то ми націлимось по 52 іранських об’єктах, які символізують 52 заручники, які Іран захопив багато років тому. Деякі об’єкти є дуже високого рівня і є дуже важливими для Ірану та іранської культури. Ми дуже швидко вдаримо по мішеням, по Ірану. США більше не хочуть погроз.", написав він у у Facebook.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп наказав вбити Сулеймані всупереч даним розвідки - NYT