Трамп наказав вбити Сулеймані всупереч даним розвідки - NYT

12:05, 05.01.2020
Трамп наказав вбити Сулеймані всупереч даним розвідки - NYT

Президент США Дональд Трамп віддав наказ про ліквідацію командувача іранськими силами "Ель-Кудс", генерала Касема Сулеймані всупереч розбіжностям в адміністрації США на тлі нових розвідданих.

 

Про це пише The New York Times з посиланням на високопоставлених чиновників в адміністрації.

 

За даними видання, військові чиновники запропонували вбити Сулеймані, розглядаючи це як "крайню відповідь", не припускаючи, що Трамп піде на це.

 

"Надвечір четверга (2 грудня - ред.) президент пішов на крайній варіант. Вищі чиновники Пентагону були приголомшені. Трамп ухвалив рішення, незважаючи на суперечки в адміністрації після отримання нових розвідданих, які попереджали про загрози посольствам США, консульствам і військовому персоналу в Сирії, Іраку та Лівані".

 

"Військові чиновники заявляли про те, що генерал Сулеймані, який щойно завершив поїздку до Сирії, Лівану та Іраку, планував "неминучу" атаку, яка може забрати сотні життів. Однак інші офіційні особи висловлювали скепсис з приводу обгрунтованості удару по Сулеймані. За словами одного з високопоставлених чиновників, нові розвіддані станом на 30 грудня вказували, що ситуація на Близькому Сході нормальна, а в поїздках Сулеймані немає нічого незвичайного", - пише NYT.

 

За даними джерел, розвідка дійшла висновку, що атаки, які нібито планував Сулеймані, не були неминучими.

 

Зокрема, лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї не схвалив жодних планів Сулеймані про можливі атаки і просив іранського генерала приїхати в Тегеран для подальших консультацій на цю тему. За даними розвідки, це прохання було озвучено не менше ніж за тиждень до смерті Сулеймані.

 

Як повідомляла УМ, Напередодні стало відомо, що командувач спецслужбами "Аль-Кудс" іранського КВІР Касем Сулеймані і заступник глави іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мухандіс були вбиті в п'ятницю ракетним ударом в районі аеропорту Багдада.

 

Пізніше Пентагон офіційно підтвердив загибель лідера "Аль-Кудс" іранського генерала Касема Сулеймані в результаті ракетного удару США.

 

У свою чергу секретар Ради політичної доцільності Ірану Мохсен Резаї в п'ятницю поклявся "рішучої помстою Америці" за вбивство Касема Сулеймані, глави елітного загону "Аль-Кудс" в Багдаді.

 

Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї оголосив триденну загальнонаціональну жалобу після вбивства в Іраку іранського генерала Касема Сулеймані.Президент США Дональд Трамп заявив, що Сулеймані був "терористом номер один у світі".

 

Пізніше  Трамп відповів на  заяви в Ірані щодо помсти Штатам за вбивство Касема Сулеймані, командира іранського спецпідрозділу "Кудс".

 

"Нехай це слугуватиме попередженням, якщо Іран нанесе удар по американцям чи американським об’єктам, то ми націлимось по 52 іранських об’єктах, які символізують 52 заручники, які Іран захопив багато років тому. Деякі об’єкти є дуже високого рівня і є дуже важливими для Ірану та іранської культури. Ми дуже швидко вдаримо по мішеням, по Ірану. США більше не хочуть погроз.", написав він у у Facebook.