Макрон, Меркель і Джонсон закликали Ірак зберегти коаліцію по боротьбі з ІДІЛ

09:16, 06.01.2020
Макрон, Меркель і Джонсон закликали Ірак зберегти коаліцію по боротьбі з ІДІЛ

Лідери Франції, Німеччини та Великобританії закликали владу Іраку забезпечити необхідну підтримку очолюваної США антитерористичної коаліції.
 

Про це йдеться в спільній заяві лідерів трьох країн, опублікованому на сайті Єлисейського палацу.

 

"Ми підкреслюємо нашу підтримку забезпечення суверенітету і безпеки Іраку. Ми також підтверджуємо нашу прихильність продовженню боротьби проти "Ісламської держави". Збереження коаліції має важливе значення. У зв'язку з цим ми закликаємо іракську владу надати коаліції необхідну підтримку", - йдеться в заяві.

 

 

Також у заяві міститься заклик до Ірану утриматися від будь-яких насильницьких дій після загибелі генерала Сулеймані та повернутися до дотримання домовленостей щодо "ядерної угоди".

 

"Ми засудили недавні атаки на сили коаліції в Іраку і глибоко стурбовані негативною роллю, яку грав Іран в регіоні, особливо за допомогою Корпусу вартових ісламської революції та підрозділів "Аль-Кудс" під командуванням генерала Касема Сулеймані", - заявили лідери трьох держав.

Відзначається, що Франція, Німеччина і Великобританія готові продовжувати переговори з усіма сторонами задля відновлення стабільності на Близькому Сході.

 

Нагадаємо: парламент Іраку в неділю проголосував за виведення тисяч американських військовослужбовців з баз в країні після ракетного удару, в результаті якого загинув командувач спеціальних сил Ірану генерал Касем Сулеймані.

 

Як повідомляоа УМ, Міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Джавад Заріф заявив про початок кінця присутності США на Близькому Сході, після ліквідації іранського генерала Касема Сулеймані.

 

Напередодні стало відомо, що командувач спецслужбами "Аль-Кудс" іранського КВІР Касем Сулеймані і заступник глави іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мухандіс були вбиті в п'ятницю ракетним ударом в районі аеропорту Багдада.

 

Пізніше Пентагон офіційно підтвердив загибель лідера "Аль-Кудс" іранського генерала Касема Сулеймані в результаті ракетного удару США.

 

У свою чергу секретар Ради політичної доцільності Ірану Мохсен Резаї в п'ятницю поклявся "рішучої помстою Америці" за вбивство Касема Сулеймані, глави елітного загону "Аль-Кудс" в Багдаді.

 

Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї оголосив триденну загальнонаціональну жалобу після вбивства в Іраку іранського генерала Касема Сулеймані.Президент США Дональд Трамп заявив, що Сулеймані був "терористом номер один у світі".

 

Пізніше  Трамп відповів на  заяви в Ірані щодо помсти Штатам за вбивство Касема Сулеймані, командира іранського спецпідрозділу "Кудс".

 

"Нехай це слугуватиме попередженням, якщо Іран нанесе удар по американцям чи американським об’єктам, то ми націлимось по 52 іранських об’єктах, які символізують 52 заручники, які Іран захопив багато років тому. Деякі об’єкти є дуже високого рівня і є дуже важливими для Ірану та іранської культури. Ми дуже швидко вдаримо по мішеням, по Ірану. США більше не хочуть погроз.", написав він у у Facebook.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп наказав вбити Сулеймані всупереч даним розвідки - NYT31 грудня в Багдаді протестувальники прорвалися на територію посольства США в Іраку, розтрощивши приміщення пропускного пункту, камери спостереження та вікна.