Вибухи на складі боєприпасів в Ічні: 10 тисяч людей евакуйовано, снаряди рвуться 2-3 рази за секунду (відео)

09:31, 09.10.2018
Вибухи на складі боєприпасів в Ічні: 10 тисяч людей евакуйовано, снаряди рвуться 2-3 рази за секунду (відео)

Вибухи в Ічні: зона дії надзвичайної ситуації - 16 кілометрів навколо арсеналу

Поблизу міста Ічня на Чернігівщині близько 03:40 9 жовтня почалася детонація боєприпасів та пожежа.

Місцеві жителі виїжджають із Ічні та прилеглих сіл. Рятувальники повідомляють, що евакуювали близько 10 тисяч місцевих мешканців, однак люди в соцмережах пишуть, що тікали хто як міг: і на автівках, і велосипедами, і пішки.

Вибух стався на скаді боєприпасів побіля селища Дружба за декілька кілометрів від міста Ічня.

Речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник повідомив, що станом на 7 ранку вибухало 2-3 боєприпаси на секунду, тобто чутно неприривну канонаду. Про її відолоски повідомляють із Прилук та Чернігова, які знаходяться за декілька кілометрів від складу.

Територія 6 арсеналу становить близько 682,6 га, з них технічна територія – 402 га. Інформації про типи боєприпасів, які здетонували, офіційно не повідомляється.

"З Ічні та найближчих населених пунктів евакуйовано близько десяти тисяч осіб. Зокрема, особовий склад арсеналу, мешканці, які проживають на адміністративній території арсеналу евакуйовані в населений пункт Буди (за попередніми підрахунками близько 860 чоловік)", - інформують в Міністерстві оборони.

Військові зазначають, що жертв, поранених, травмованих та загиблих серед військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та місцевого населення немає, матеріальні збитки — уточнюються.




Рятувати Ічню та її мешканців від наслідків підриву на складі боєприпасів покликаний оперативний штаб.

"Cтаном на 8 годину 9 жовтня, на місці події працює штаб на чолі з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, першим заступником Міністра внутрішніх справ Сергієм Яровим та Головою ДСНС України Миколою Чечоткіним", - зазначають в ДСНС.

Водночас Президент України Петро Порошенко збирає нараду силовиків, щоб обговорити ситуацію.




Навколо місця аварії призупинили або обмежили рух транспорту.

З 04:22 закрито повітряний простір в радіусі 30 км. Рух залізничного транспорту призупинено.

В поліції повідомляють про обмеження руху для автівок.




Нагадаємо, 23 березня 2017 року стався вибух та детонація боєприпасів на арсеналі у місті Балаклія Харківської області, де зберігалося 125 тис. тонн боєприпасів. Тоді загинула одна жінка, п'ятеро осіб отримали поранення.

26 вересня почали вибухати артсклади поблизу міста Калинівка Вінницької області, де зберігалося 188 тис. тонн боєприпасів. Через це з населеного пункту та прилеглих сіл евакуювали понад 30 тис. людей, травми отримали двоє.

Через місяць, 29 жовтня 2015 року загорілися склади Міноборони в місті Сватове Луганської області. В арсеналі було близько 3,5 тис. тонн боєприпасів різної модифікації. Снаряди розривалися в межах міста. Тоді загинули троє військових та одна місцева мешканка.