Балаклія як після війни: снаряди продовжують вибухати, в місті орудують мародери

14:26, 26.03.2017
Балаклія як після війни: снаряди продовжують вибухати, в місті орудують мародери

У пошкоджені будинки Балаклії поступово повертаються мирні жителі (ВВС Україна)

У Балаклії Харківської області, де напередодні вибухнув склад боєприпасів, виглядає як після війни: чути поодинокі вибухи снарядів, затримали мародерів, що грабували будинки.

У місті пошкоджено майже 250 будинків, рятувальники та сапери намагаються прибрати із садиб снаряди, що не розірвалися.

"Балаклія. Зазнали пошкоджень різного ступеня 243 будівлі в тому числі, 117 багатоквартирних будинків, 87 приватних будинків ... 12 об'єктів соц. сфери, 22 об'єкти інфраструктури та промисловості. Проводиться оцінка обсягів пошкоджень і руйнувань", - написав віце-прем'єр та профільний міністр Геннадій Зубко.

Журналісти ВВС повідомляють, що на деяких вулицях неможливо знайти вцілілого будинку, а на дорогах, городах, у садах, дворах - воронки та уламки снарядів.

"Інколи ракети залітали прямо у вікна. Крамниці, перукарні, майстерні, заправки, школа - усе, що забезпечувало звичний побут тутешнім людям, зараз напівзруйновані", - пише видання.

Руйнування будинків та масова евакуація населення сприяла тому, що в місті почали орудувати мародери.

Уже зафіксовано три випадки, коли зловмисники грабували будинки, що тимчасово залишилися без господарів.

"До Балаклійського відділу поліції звернувся 49-річний чоловік із повідомленням про те, що невідомі шляхом вільного доступу проникли до приміщення та скоїли крадіжку монітора, мікрохвильової печі, електрочайника, магнітоли, слюсарних інструментів. Працівники відділу поліції в скоєнні зазначеного кримінального злочину викрили 40- та 41-річного безробітних місцевих жителів", - повідомляє поліція Харківщини.

З початку надзвичайної ситуації в Балаклії за грабежі затримали уже 4 осіб.

У місті досі відсутнє газопостачання, а подачу електроенергії налагоджують 64 аварійно-відновлювальні бригади, але вони не змогли подати світло до всіх осель.

Геннадій Зубко поінформував, що бригади піротехніків Держслужби України з надзвичайних ситуацій вже розмінували 5 з 9 секторів  міста Балаклія, а також 7 інших населених пункті

"... Розмінування триває ... Всього вилучено 820 вибухонебезпечних предметів", - написав він.

Рятувальники відзначають, що 25 березня не зафіксували жодної пожежі на складах зброї.

Залізничне сполучення з Балаклією вже відновлене, але літакам заборонено наближуватися до міста на 40 кілометрів.

Рятувальники, волонтерські організації і Товариство Червоного Хреста продовжують надавати гуманітарну допомогу постраждалим: близько 60 тонн продуктів харчування, медикаменти на суму понад 470 тис. грн, ковдри і матраци - 800 комплектів та 900 продуктових наборів.

Як повідомляла УМ, 23 березня у Балаклії вибухнув склад боєприпасів, які зруйнували або пошкодили значну частину міста. У результаті надзвичайної події з міста евакуювали 20 тисяч жителів.

Під завалами приватного будинку загинула 66-річна жінка, її присипало уламками зруйнованого вибухами та снарядами дому.

Населення поступово повертається до міста після того, як стало відомо, що пожежа на складах боєприпасів закінчилася.