«Бронзовий Тернопіль»: у місті встановили макет знищеного історичного центру, фото

08:55, 26.12.2021
«Бронзовий Тернопіль»: у місті встановили макет знищеного історичного центру, фото

Бронзовий макет історичного центру - це ще одна локація, яка буде частиною туристичних маршрутів у Тернополі. (facebook.com/Ternopil.rada)

Бронзовий макет історичного центру Тернополя, яким він був у XVІІІ столітті, встановили у середмісті обласного центру. 

 

Мета - розповісти про історію Тернополя, зокрема, про ті споруди, що були у центральній частині міста протягом кількох століть та, які, на жаль, були знищені.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Тернопільська міськрада.

 

«Таких бронзових мініатюр у Тернополі вже шість і вони покликані зберегти історичну пам’ять про минуле, завдяки їм можуть вивчати історію і школярі, і тернополяни, туристи і гості міста», – сказав під час відкриття бронзового макету міський голова Сергій Надал.

 

 

На його думку, окрім історичної цінності, цей об’єкт також є додатковою окрасою міста.

 

«Це ще одна локація, яка буде частиною туристичних маршрутів у Тернополі. Тому  хочу подякувати усім, хто доклав зусиль до втілення проєкту, ідейникам, натхненникам та авторам проєкту, завдяки яким постав цей бронзовий макет», - додав мер.

 

Знаходиться бронзовий макет поблизу фонтану «Сльози Гронського».

 

Куратор проєкту, художник Дмитро Мулярчук розповів місцевим ЗМІ:

 

«Наше місто, засноване ще у 1540 році, здавна було культурним, історичним, релігійним центром Галичини. Про це засвідчують архітектурні, сакральні, історичні пам’ятки. На жаль, не всі вони збереглися до нашого часу. Тому у межах проєкту «Бронзовий Тернопіль» взявся за відтворення знакових для міста локацій. Серед них і ця, із будівлями, замком, фортифікаційними мережами, які й відтворив у макеті з бронзи».

 

До речі, мініатюрну інсталяцію митець виготовив на основі досить деталізованої карти 1797 року окружного інженера Антоніо Позареллі.

 

Усі витрати, а це – понад 200 тис. грн, взяла на себе тернопільська громада, розуміючи, що такий новий бронзовий макет куточка міста, стане ще одним туристичним «магнітом» для гостей Тернополя, місцем для селфі тернополян і туристів.

 

Зауважимо, що проєкт «Бронзовий Тернопіль» започатковано 2015 року. Його мета – відтворити архітектурні, сакральні, історико-культурні пам’ятки міста, які не збереглися до нашого часу.

 

Нині у місті у межах проєкту встановили уже шість макетів у бронзі. Це – середмістя довоєнного Тернополя початку XX століття, макет Парафіяльного костелу, першої державної Тернопільської гімназії, площі Старий Ринок, композиція із синагогою та макет міської ратуші 1884 року.

 

У найближчій перспективі ініціативна група планує облаштувати в Тернополі бронзові макети залізничного вокзалу, Єзуїтського костелу, австрійської колонки в одному із внутрішніх двориків Тернополя.

 

 
Як повідомляла "УМ", у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини відкрито унікальну виставку, експонатами якої стали речі з віднайдених цьогоріч на Покрову трьох бідонів  з архівом ОУН Подільського краю.