Тернопільська облрада планує виселення московських попів з Почаївської лаври

15:40, 21.03.2023
Тернопільська облрада планує виселення московських попів з Почаївської лаври

Влада планує вигнати московських попів з Почаївської Лаври (Фото з відкритих джерел)

У Тернопільській обласній раді відбулося засідання робочої групи щодо правомірності використання Почаївської Свято-Успенської лаври священниками Московського патріархату.

 

Облрада хоче виселити священників МП із Почаївської лаври.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.

 

За його словами, на сьогодні Почаївська Свято-Успенська лавра – це останній форпост “русского міра” на Заході України, який продовжує працювати на знищення України в той час, як кращі сини та дочки віддають власні життя за свободу та незалежність.

 

Одним із стратегічних завдань Тернопільської обласної ради є вигнання служителів УПЦ МП із найбільшої на території нашого краю православної святині та позбавлення цієї ворожої антиукраїнської структури права на користування комплексом споруд лаври, – рішуче заявив Михайло Головко.

 

Тому депутати облради проаналізували ситуацію і вирішили ухвалити на найближчій сесії низку звернень щодо подальшого функціонування Почаївської лаври.

 

Зокрема, щодо підготовки звернення до Почаївської міської ради про передання земельної ділянки з комунальної у державну власність.

 

Наразі земля під усіма спорудами, включно з тими, що належать до Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, перебувають у комунальній власності, що суперечить чинному законодавству.

Також планується звернення щодо перевірки законності забудови, проведеної УПЦ МП на території лаври.

 

У Тернопільській облраді хочуть звернутися до Міністерства культури та інформаційної політики щодо розірвання договору безоплатного користування комплексом споруд Почаївської Свято-Успенської лаври – пам’ятками архітектури, які є державною власністю.

 

Планується звернення і до Ради національної безпеки та оборони України щодо створення міжвідомчої робочої групи, аналогічної до тієї, яка успішно напрацювала алгоритм дій для вигнання УПЦ МП з Києво-Печерської лаври.

 

Як повідомляла УМ, із  21 березня заборонено заходити в печери Києво-Печерської лаври ченцям і вірянам Української православної церкви, афілійованої з Російською православною церквою,