Байден та Зеленський засвідчили вихід України та США на рівень союзництва, фото

03:20, 22.12.2022
Байден та Зеленський засвідчили вихід України та США на рівень союзництва, фото

Зеленський і Байден у Білому домі. (Фото Офісу президента)

Президенти США та України – Джозеф Байден та Володимир Зеленський засвідчили, що їхні держави розпочали новий етап у двосторонніх відносинах.

 

Зокрема, Україна і Сполучені Штати з початку повномасштабної російської агресії вийшли на рівень союзництва, наповненого реальним змістом.

 

Як інформує Україна молода, про це заявили Байден і Зеленський під час спільного  брифінгу за результатами зустрічі у Вашингтоні в ніч на четвер, передають Білий дім та Офіс президента.

 

На думку українського лідера, його нинішній візит до США є  історичним у двосторонніх відносинах.

 

«За 300 днів цієї війни ми розпочали справді новий етап у наших взаєминах – України та США. Ми вийшли на рівень реального союзництва, яке на сто відсотків наповнене реальним змістом. Я сьогодні це відчув на всіх моїх зустрічах, на всіх наших переговорах. Хочу ще раз подякувати пану Президенту Байдену за щиру підтримку і – що дуже важливо – розуміння України. А також за будівництво й підтримання міжнародної коаліції для посилення міжнародного правопорядку», – зазначив Зеленський.

 

 

Він також подякував американському лідеру за особисті зусилля та мудрі кроки, які об’єднують світову спільноту навколо захисту міжнародного права, мирної співпраці та взаєморозуміння, що є корисним не лише для України та США, а й для всіх країн світу.

 

Президент повідомив, що на всіх зустрічах сьогодні звучать питання про протидію російському терору та відновлення зруйнованої інфраструктури України, передусім енергетичної:

 

«Ми маємо пройти цю зиму. Маємо захистити наших людей. Маємо бути й будемо в таких речах максимально конкретними – це ключове гуманітарне питання для нас зараз. Це питання виживання».

 

Також, за його словами, обговорювався подальший санкційний та юридичний тиск на державу-терориста, яка «має відповідати за все те, що робить проти нашої держави, проти наших людей, проти всієї Європи та вільного світу».

 

 

Зі свого боку Президент США зауважив, що візит Зеленського до Вашингтона саме зараз є важливим для того, щоб американський народ і весь світ почули з перших вуст про допомогу й підтримку, необхідну Україні у 2023 році.

 

«300 днів неспровокованого, несправедливого широкомасштабного нападу на народ України. 300 днів народ України показує Росії та всьому світові стійкість і незламність у боротьбі за свою країну. Скажу всім людям, усьому народу України: ви продемонстрували свою рішучість і впевненість перед імперіалістичними апетитами країни, яка вважала, що зможе вас завоювати, і їй це не вдалося. Ви вистояли й ведете боротьбу», – констатував Джо Байден.

 

 

Серед іншого, господар Білого дому наголосив, що США й союзники усвідомлюють важливість допомоги Україні у відбудові енергетичної інфраструктури, пошкодженої внаслідок атак: «Росія використовує зиму як зброю. Це приклад тих злочинів, які Росія скоює проти мирного населення України».

 

І запевнив український народ, що американці будуть поруч стільки, скільки необхідно.

 

«Те, що ви робите, те, чого ви досягли, важливо не лише для України, а й для всього світу. Разом ми будемо й далі підтримувати вогонь демократії, і це світло переможе темряву», – резюмував Байден.

 

Також офіційно було підтверджено надання Україні комплексу Patriot. Зокрема, Зеленський сказав:

 

«Ми маємо чудові новини, з якими я повертаюся додому. Президент Байден сьогодні оголосив про новий пакет військової допомоги Україні обсягом близько 2 мільярдів доларів. І найсильнішим елементом цього пакету є комплекс Patriot – те, що суттєво посилить нашу протиповітряну оборону. Це важливий крок у створенні дієвого повітряного щита для України. Тільки так ми позбавимо державу-терориста її головного інструменту терору – можливості бити по наших містах, по нашій енергетиці, по наших людях».

 

Президент України висловив сподівання, що Конгрес ухвалить пакет фінансової підтримки для нашої держави обсягом майже 45 млрд дол. США та подякував конгресменам за двопалатну й двопартійну підтримку.

 

Президент США підтвердив, що чекає на підпис закон, який дасть змогу зручніше й швидше надавати Україні необхідне озброєння.

 

«Сьогодні ж надійшов черговий транш військової допомоги обсягом 1 мільярд 850 мільйонів доларів на устаткування, необхідне Україні, постачання боєприпасів для артилерії, танків, ракетних систем у наступні місяці. Також надаватиметься ЗРК «Патріот» і необхідна підготовка українського персоналу для того, щоб вони могли продовжити захищати український повітряний простір», – зазначив американський лідер.

 

 

ПРЯМА МОВА:

Володимир Зеленський:

 

«Для мене, як для президента, справедливий мир – це ніяких компромісів щодо нашої територіальної цілісності, нашого суверенітету… Хочу вам сказати як батько. Ви знаєте, як у нас батьки втратили своїх синів на фронті, або своїх доньок. Що для них цей справедливий мир? Це ніщо. Їх не цікавлять ніякі відшкодування. Все чим вони живуть – це помста. І чим довше буде йти війна, тим більше буде таких батьків, які житимуть помстою.

 

Немає жодного справедливого миру у війні, яку принесли на територію України нелюди з Росії».

 

Українського лідера запитали, яке повідомлення він би хотів передати Володимиру Путіну.

 

«Які меседжі можна йому (надсилати, – Ред.) після того, що він отруїв наше цивільне, спокійне життя… Я вважаю хворим його відношення до світу, абсолютно неадекватним – для чого йому відправляти меседжі. Він сьогодні повинен бути зацікавлений, щоб світ на нього звертав увагу. Він більше не суб’єкт цивілізованих людей. Путін хоче після України піти далі, де раніше була потужна присутність Радянського Союзу.

 

Водночас президенту РФ варто бути зацікавленим в тому, щоб зберегти хоч щось від культури та історії свого народу та російської держави».

 

Як повідомляла «УМ», у вівторок Зеленський відвідав захисників Бахмута, а в середу вирушив у свій перший закордонний візит від 24 лютого: потягом доїхав до Польщі, а звідти вилетів до США, де в нього була запланована зустріч з Байденом та виступ у Конгресі США.