У США визначаються щодо можливого виключення росії з Радбезу ООН

09:57, 15.12.2022
У США визначаються щодо можливого виключення росії з Радбезу ООН

Ідея, підтримувана Гельсінською комісією, полягає у спробі оскаржити статус росії як законного спадкоємця Радянського Союзу в ООН. (GETTY IMAGES)

Конгрес США розгляне резолюцію із закликом до адміністрації президента Джо Байдена ініціювати процес виключення росії із Ради безпеки ООН.

 

Як інформує Україна молода з посиланням на американське видання Foreign Policy, відповідну резолюцію внесли на розгляд інших конгресменів американські законодавці – члени Гельсінської комісії Конгресу США.

 

Так, у тексті резолюції йдеться про те, що «кричущі порушення» росією Статуту ООН, серед них спроба незаконної анексії частини території України, злочини проти цивільного населення в Україні, ядерні загрози та інші дії, ставлять під сумнів право росії на постійне членство у Раді безпеки.

 

Заважимо, що в Статуті ООН не передбачено можливості позбавлення країни постійного членства у Раді безпеки ООН. Для виключення країни з ООН потрібна згода двох третин членів Генеральної асамблеї ООН та одностайне схвалення цього рішення Радою безпеки.

 

Втім, хоча подібні резолюції Конгресу не є обов’язковими для виконання, ця акція, як пише Foreign Policy, відображає настрої в Конгресі та Білому домі, де обговорюється питання щодо обмеження впливу росії в ООН.

 

Ідея, підтримувана Гельсінською комісією, полягає у спробі оскаржити статус росії як законного спадкоємця Радянського Союзу в ООН.

 

Нагадаємо, що Україна, будучи, поряд із росією та білоруссю, однією з держав-засновниць ООН, може заявити про своє право на місце в Раді безпеки ООН як єдина з цих трьох держав-спадкоємців СРСР, яка не порушила Статут ООН, і надати своєму представнику повноваження як члена Ради безпеки.

 

У такому разі для схвалення цих повноважень теоретично потрібна лише згода 9 членів Ради безпеки ООН. Виконання такого плану залишається предметом суперечок фахівців. Його здійснення пов’язане з труднощами через 30-річний прецедент, коли право росії на постійне членство не ставилося під сумнів.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Сейм Польщі ухвалив резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму.