Зеленський закликав світ «показати силу» російському агресору

15:51, 06.10.2022
Зеленський закликав світ «показати силу» російському агресору

Зеленський закликає не допустити 2014 рік, коли відбулася окупація Криму (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський заявив, що світ зараз має показати силу, на міжнародних майданчиках потрібне чітке й принципове засудження Росії за спробу анексії української території, щоб не повторився 2014 рік з окупацією Криму.

 

Як інформує Україна молода, про це у своєму виступі в австралійському Інституті Лоуї заявив президент Володимир Зеленський.

 

«Сила потрібна, щоб нарешті поставити крапку в агресії, у спроможності агресора до ескалації»,—сказав він.

 

Президент нагадав, що у 2014 році світ не продемонстрував належної реакції, тому стала можливою окупація українського Криму.

 

«На міжнародних майданчиках потрібне чітке й принципове засудження Росії за цю спробу анексії української території, щоб це дуже відрізнялося від того, що було у 2014 році»,– наголосив Зеленський.

 

Він додав, що на рівні держав і союзів держав потрібні нові й жорсткі санкції проти Росії, "щоб і цим теж ситуація сильно відрізнялася від 2014-го.

 

Також Зеленський зазначив, що на рівні співпраці з Україною потрібні чергові й показові пакети підтримки, передусім оборонної та фінансової, щоб агресор бачив, що його злочинні дії лише ускладнюють ситуацію для нього ж.

 

«Зараз, у час, що має такий сильний звʼязок із минулим, ми маємо історичну можливість створити прецедент, що зробить історію агресій власне історією і навчить будь-яких агресорів, що жоден злочин проти міжнародного права ніколи знову не зійде агресору з рук»,– сказав президент.

 

Він нагадав, що наступного тижня на розгляд Генеральної асамблеї ООН буде внесено резолюцію щодо невизнання й засудження чергової спроби анексії Росією українських територій. За словами Зеленського, потрібно спрямувати спільні можливості так, щоб зробити голосування на Генасамблеї за цю резолюцію максимально однозначним.

 

«Я прошу вас, я прошу Австралію застосувати весь свій вплив, щоб переконати якнайбільше держав не залишатися нейтральними й проголосувати за міжнародне право і проти російської анексі»,– сказав Зеленський.

 

30 вересня російський диктатор Володимир путін оголосив "російськими" тимчасово окуповані території України, включно з частиною Запорізької області.

 

Того ж дня Росія наклала вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, що засуджує заявлену РФ нібито анексію тимчасово окупованих українських територій.

 

Як повідомляла УМ, Президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників сесії Генеральної асамблеї Організації американських держав (ОАД), що триває в Лімі, повідомив, що росія примусово депортувала понад 1,6 млн українців, розпорошивши людей по своїй території та відібравши у багатьох документи.