Президент США підписав закон про $40 мільярдів для України

14:34, 21.05.2022
Президент США підписав закон про $40 мільярдів для України

Президент США Джо Байден підписав закон про виділення додаткових асигнувань Україні у 2022 році на суму 40 млрд гривень.

Джо Байден, президент США ,підписав закон про виділення додаткових асигнувань Україні у 2022 році, який дозволяє застосувати з бюджету країни понад 40 мільярдів доларів з метою реагування на агресію рф проти України.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в офіційному повідомленні Білого дому.

 

«У суботу, 21 травня 2022 року, президент підписав закон H.R. 7691, "Закон про додаткові асигнування на Україну, 2022", який передбачає додаткові надзвичайні асигнування на 2022 фінансовий рік федеральним агентствам для реагування на ситуацію в Україні і для надання допомоги Україні", - йдеться в повідомленні.

 

Законопроєкт був ухвалений Палатою представників 10 травня переважною більшістю законодавців (368 проти 67 конгресменів). Після понад тижневої процедури розгляду у верхній палаті Конгресу США, у четвер, 19 травня, відбулося голосування сенаторів – 86 підтримали документ, 11 висловилися проти. Після підпису президента США закон набув чинності.

 

Таким чином, передбачено виділення 40,1 млрд дол. для забезпечення «заходів у відповідь на російське вторгнення в Україну». Фінансування відбуватиметься через фонди Міністерства юстиції США, Пентагону, Комісії з ядерного регулювання, Міністерства здоров’я та соціальних служб, Держдепартаменту, USAID, Міністерства сільського господарства та Міністерства фінансів США.

 

Законопроєкт передбачає, серед іншого, виділення коштів на озброєння й техніку, допомогу українським біженцям, нормативно-технічну підтримку з питань ядерної енергетики, екстрену продовольчу підтримку, економічну допомогу Україні. Крім того, виділяється фінансування на розслідування й документування воєнних злочинів, а також встановлення та конфіскацію майна осіб, причетних до вторгнення рф в Україну.

 

Президент США Джо Байден звернувся із пропозицією до Конгресу 28 квітня щодо виділення на підтримку України 33 млрд дол. Однак у процесі розгляду документа законодавці запропонували додати до нього ще кілька мільярдів доларів США.

 

Як повідомляла УМ, президент США Джо Байден затвердив своїм підписом Закон S. 3522 про ленд-ліз та захист демократії в Україні – 2022.