Померла «залізна леді» Мадлен Олбрайт

10:58, 24.03.2022
Померла «залізна леді» Мадлен Олбрайт

Мадлен Олбрайт стала першою жінкою держсекретарем в історії США. (Фото з відкритих джерел)

Легендарна ексдержсекретарка США Мадлен Олбрайт пішла з життя 23 березня у віці 84 роки.

 

Як інформує Україна молода, про її смерть від онкологічної хвороби повідомили в держдепі США.

 

Співчуття родині померлої висловив і президент США Джо Байден. 

 

У 1997 році Мадлен Олбрайт  стала першою жінкою держсекретарем в історії США. Цю високу посаду вона отримала в адміністрації президента Білла Клінтона. Залишалася на посаді до 2001 року. До того – з 1993 по 1997 роки – була постійним  представником США при ООН.  

 

Олбрайт була прихильницею жорсткого курсу США в міжнародних відносинах, виступала за посилення позицій США в НАТО, за всебічний захист інтересів США, не зупиняючись також перед застосуванням військової сили, якщо дипломатія не надто переконлива. За принципову позицію й жорсткість її часто називали «залізна леді».

 

Мадлен Олбрайт, яку вважали «поборницею демократії», відіграла важливу роль у тому, щоб покласти край етнічним чисткам у Косові. Вона доклала титанічних зусиль, щоб змусити адміністрацію Клінтона втрутитися в збройний конфлікт у Косові та зупинити етнічні чистки, які там проводив режим Слободана Мілошевича, наголошує BBC.

 

Також вона була прихильницею зменшення поширення ядерної зброї в світі й робила  для цього все можливе.

 

 

Олбрайт народилася 15 травня 1937 року вПразі в родині чехословацького дипломата, родина якого емігрувала до США та попросила притулку після вторгнення СРСР. Тому її перше ім’я та прізвище - Марія Яна Корбелова.

 

В 2000 році вона двічі побувала в Києві з офіційним візитом.

 

Зовсім недавно, у лютому, незадовго до широкомасштабного вторгнення росії в Україну, Мадлен Олбрайт розкритикувала у New York Times володимира путіна, з яким уперше познайомилася ще в 2000 році, коли той тільки став президентом.

 

«Україна має право на суверенітет незалежно від того, хто її сусіди, - наголосила вона тоді. - В наш час це визнають всі великі держави, то ж і ви, пане Путін, маєте це визнати».

 

Як повідомляла «УМ», США офіційно заявили про воєнні злочини, які вчиняє рф на території України.