Путін у Гаазі: які перспективи засудити російського воєнного злочинця

23:21, 15.03.2022
Путін у Гаазі: які перспективи засудити російського воєнного злочинця

Агент України в суді ООН Антон Кориневич. (flot2017.com)

Путін і представники політичного та військового керівництва РФ можуть і мають з’явитися на лаві підсудних у Гаазі.

 

Як передає Україна молода, про це розповів постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим, агент України в суді ООН Антон Кориневич в інтерв’ю ТСН.ua

 

«Треба все робити, щоб там був і президент, і інші представники політичного та військового керівництва РФ. Це питання в юрисдикції Міжнародного кримінального суду (МКС) – одного з міжнародних судових органів, який знаходиться в Гаазі, і розглядає питання індивідуальної кримінальної відповідальності фізичних осіб (людей) за скоєння злочину геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності. І, так, по суті, МКС у своїй діяльності не зв’язаний будь-якими питаннями імунітетів посадових осіб. Тому це можливо», - наголосив Антон Кориневич.

 

Він нагадав, що такі прецеденти в світовій практиці були. Зокрема,  Міжнародним кримінальним трибуналом для колишньої Югославіїбув засуджений Слободан Мілошевич (колишній президент Югославії, звинувачений у воєнних злочинах).

 

«Ми мали також факти у тому ж Міжнародному кримінальному трибуналі для колишньої Югославії щодо лідерів самопроголошених утворень, зокрема Радована Караджича та Ратко Младича; кейси щодо видання ордерів на арешт чинних голів держав Міжнародним кримінальним судом, і вже були процеси щодо цього – справа Муаммара Кадаффі, ордери на арешт чинного тоді президента Судану Омара аль Башира», - додав він.

 

Також пан Кориневич згадав про Нюрнберзький та Токійський військовий трибунали, де було засуджено політичну та військову верхівку тогочасних Німеччини та Японії.

 

І зауважив, що злочини путінської Росії будуть розглядати одразу три суди.

 

Перший – Міжнародний кримінальний суд (МКС), де відбувається розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних на території України.

 

Другий - Міжнародний Суд ООН, де розглядається питання відповідальності РФ як держави.  (Обидва суди розташовані в Гаазі).

 

Третій - спеціальний міжнародний трибуналу adhocщодо розслідування злочину агресії проти України і притягнення до відповідальності якраз найвищого керівництва РФ. Створення такого трибуналу підтримав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

 

Зокрема, 7-8 березня вже відбулися перші усні слухання вМіжнародному Суді ООН. Сюди Україна подала позов з приводу того, що РФ неправильно тлумачить поняття геноциду та порушує Конвенцію про геноцид 1948 року.

 

«Президент, інші посадові особи, представники РФ при різних міжнародних організаціях почали говорити про те, що саме якийсь уявний, міфічний «геноцид» влади України проти «народу Донбасу» спричинив те, що РФ ухвалила рішення про так зване нібито визнання якихось утворень на території Донецької та Луганської областей України 21 лютого. А приводом для початку чергового етапу агресії РФ проти України 24 лютого у політичній заяві президента РФ стало те, що більше умовно не можна терпіти цей «геноцид», який триває проти якогось там уявного народу», - зазначив Антон Кориневич.

 

Водночас він наголосив, що з часу початку російської агресії від лютого 2014 року до 21 і 24 лютого 2022 року, коли були зроблені ці заяви, фактів «геноциду» на Донбасі чи в інших регіонах України зафіксовано чи задокументовано не було.

 

«Ми розуміли, що це абсолютне спотворення реальності. І тому дійсно ми пішли в суд з тим, щоб показати, що РФ порушує Конвенцію про геноцид 1948 року, бо Росія неправильно тлумачить поняття злочину геноциду, спаплюжує, спотворює, маніпулює і спекулює ним для виправдання застосування сили на території України», - додав Кориневич.

 

Наразі Україна очікує рішення Міжнародного СудуООН про тимчасові заходи. Воно має бути винесене у середу, 16 березня, о 16.00.

 

«Рішення справи по суті ми можемо чекати кілька років. Так це працює, - додав Антон Кориневич.  - Але рішення про тимчасові заходи ми дуже очікуємо вже найближчим часом. Наш запит до Міжнародного Суду ООН щодо тимчасових заходів якраз і був про те, що РФ має припинити всі військові дії на території України; не повинна вчиняти будь-яких дій, які можуть призвести до порушення Конвенції про геноцид 1948 року;

 

РФ і всі підконтрольні їй організовані збройні групи мають забезпечити те, що вони не будуть проводити активних воєнних дій і не будуть вчиняти злочинів; і так само РФ має звітувати Міжнародному Суду ООН регулярно про виконання цих тимчасових заходів у тій періодичності, в якій встановить Суд. Тому тепер ми чекаємо, які тимчасові заходи зрештою ухвалить Міжнародний Суд ООН».

 

Якщо Росія не захоче виконувати рішення Суду (наприклад, про припинення бойових дій на території України), воно все одно буде важливим. Адже це ще один інструмент тиску на РФ.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обитель зла. Як непокараний геноцид провокує нові злочини.