Зеленський звинуватив ЗМІ у спробах зірвати діалог з Росією

11:58, 06.10.2020
Зеленський звинуватив ЗМІ у спробах зірвати діалог з Росією

«Я впевнений, що ми ніколи не зупинимо війну, якщо не будемо говорити з Росією...", -вважає Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна ніколи не зможе зупинити війну на Донбасі, якщо не буде вести діалог із владою Росії.

 

Як інформує УМ, про це він заявив в інтерв’ю Politico Europe, повідомили у пресслужбі глави держави.

 

«Я впевнений, що ми ніколи не зупинимо війну, якщо не будемо говорити з Росією. Окремий кейс — це підтримка наших західних партнерів. Але якщо ми не будемо говорити з президентом Путіним, ми не зможемо повністю відновити Україну, повернути всі наші території», — наголосив український президент.

 

Також Зеленський звинуватив ЗМІ в намаганнях зірвати будь-які можливості діалогу з Росією.

 

«Навіть у межах «Нормандії» чи Мінського процесу. Це стосується саме тих медіа, які належать чи великим фінансовим структурам, чи політикам, які були у владі до мене та обіймали найвищі посади. У них усіх є медіа. Вони їм належать, на превеликий жаль. Хоча ми ніколи не здаємося і вважаємо, що в будь-якому разі в питанні припинення війни ми будемо рухатися вперед та розмовлятимемо й з партнерами, і з Росією для того, щоб повернути людей і території», — запевнив він.


За словами президента, прикладом ефективності переговорів з Росією є повернення українців із полону.

 

«Вважаю, що повернення наших полонених, а на сьогодні їх 140 [повернуто] — цього б ніколи не відбулося, якби у нас не було діалогу з президентом Путіним. Тільки в «нормандському» форматі це не спрацьовує, цього не вистачає. У нас є питання, які не розглядалися в «нормандському» форматі. Це питання повернення наших моряків, гуманітарних складнощів у кримчан, які перебувають у полоні, багато з них – за ґратами. Такі питання треба вирішувати з президентом Росії. Питання «нормандського» формату — це вирішується технічно в Мінському процесі у форматі ТКГ. Коли розпочалася війна, була необхідність, був підписаний «Мінськ», — додав Зеленський.

 

Водночас він розкритикував формат «Мінська», а також послідовність і формулювання деяких пунктів, які були підписані.

 

«Я особисто повністю незадоволений саме складом цього формату. Це єдиний формат, в якому ми сьогодні працюємо. Щоб був діалог, який, я впевнений, приведе до повернення територіальної цілісності. Коли ми говоримо про один із пунктів «Мінська» — надання особливого статусу чи зміни до Конституції, я відверто кажу, що ті деталі, які цей пункт передбачає, регулюються змінами Конституції згідно з децентралізацією. Ми змінюємо децентралізацію, голосуємо за важливий законопроєкт, і тоді ці зміни до Конституції надають ті можливості Донбасу, яких він потребує. Я вважаю, що основне — це функціонал того чи іншого пункту. Функціонал цього пункту передбачає саме таке рішення, і це найголовніше», — заявив глава держави, зауваживши, що ніхто не може впливати на зміну української Конституції, окрім народу України.

 

Окремо Зеленський зазначив, що на непідконтрольних територіях Донбасу місцеві вибори проводити не будуть.

 

«У нас не буде там спостерігачів, якщо не буде кордону (під нашим контролем) і ми не зможемо контролювати перебіг виборів. Ніхто із західних спостерігачів не зможе туди приїхати. Тому вибори відкритими там не будуть ніколи. З точки зору безпекової ситуації — не буде вільного доступу для всіх партій. А це те, що має бути, — має бути вільний вибір народу України. Не працюватиме правоохоронна система. Ми не знаємо, що буде відбуватися, якщо не буде кордону між Україною та Росією. Кордон України має контролювати саме українська влада. Я це кажу відкрито. Я вважаю, що по-іншому не може бути. В одному з «мінських» пунктів є виведення всіх незаконних військових формувань з території. Як їх будуть виводити, куди вони повинні вийти… Потім — передання нам контролю над кордоном. І тоді ми будемо знати, що нічого іншого не відбувається, що там не перебувають якісь інші мілітаризовані формування й вони не повертаються», — резюмував Зеленський.

 

Нагадаємо, 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року. У ній містився пункт про те, що умовами проведення виборів на окупованому Донбасі є відновлення контролю над ділянкою кордону з Росією, виведення всіх незаконних збройних формувань і техніки, відновлення в регіоні конституційного ладу та правопорядку відповідно до законів України.

 

Після зустрічі радників «нормандської четвірки» 11 вересня представник Росії Дмитро Козак заявив, що на переговорах Україна погодилася змінити умови проведення місцевих виборів. За словами Козака, ухвалення 15 липня українським парламентом постанови про призначення місцевих виборів погіршило ситуацію з урегулюванням конфлікту на Донбасі, адже зазначені в ній умови проведення місцевих виборів суперечать Мінським домовленостям.