Лукашенко звинуватив Турчинова в анексії Криму Росією

09:05, 07.08.2020
Лукашенко звинуватив Турчинова в анексії Криму Росією

Лукашенко переконаний, що здати Крим могло тільки керівництво країни.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив , що в анексії Криму Росією винні керівники держави, які в 2014 році були при владі.

 

Як інформує УМ, про це Лукашенко сказав в інтерв’ю журналісту Дмитру Гордону

 

"Ви просто безладно, безглуздо ставилися до території і поставилися до Криму. Я сам часто ставив себе на місце ваших керівників. Та якби у мене навіть клаптик землі спробували забрати - звичайно (воював би - ред.). Так там би вже полягли тисячі осіб! Це твоя земля, твої люди, як ти міг не воювати", - сказав Лукашенко.

 

Журналіст запитав у співрозмовника, чи відомі йому прізвища українських керівників, які дозволили Росії анексувати Крим.

 

"Ніколи не цікавився, але здати Крим могло тільки керівництво країни, а все інше - це деталі. Ти керівник країни. Ти знав, що відбувається навколо, це відбувалося не перший день, ти повинен був привести збройні сили по всій країні в ступінь підвищеної бойової готовності", - заявив Лукашенко.

 

Лукашенко вперше розкрив правду про те, чи є у нього конфлікт з Путіним. Гордон нагадав президенту Білорусі слова Олександра Турчинова, який тоді тимчасово керував державою і стверджував, що не було чим обороняти Крим.

 

"Там були люди, які прийшли захопити твою територію. Стріляти - це остання справа. Він же до стрілянини нічого не зробив. Він повинен був їх затримувати - вручну, врукопашну, з лопатами, з ножами, з палицями. Але коли неможливо - тоді бери зброю і стріляй. ... Вони висадилися і пішли до перешийку ... під ваші оплески. Оточили кілька ваших баз, а ви навіть не повилазили з цих баз. Хіба так захищають свою землю?", - заявив білоруський лідер.

 

Відзначимо, Лукашенко заявив, що під час Революції гідності в 2014 році не підтримував протестуючих і готовий був дати притулок у своїй країні тодішньому президенту Віктору Януковичу.

 

Як повідомляла УМ, Як повідомляла УМ, раніше Володимир Зеленський просив Олександра Лукашенка передати Україні тих вагнерівців, які брали участь у бойових діях на Донбасі проти українців.

 

ЗМІ інформували, що очільник Білорусі зазначив, що "дасть зелене світло прокуратурі та іншим правоохоронним органам Білорусі, які відповідно до білоруського законодавства зроблять все для передачі злочинців як Росії, так і Україні".


29 липня у Білорусі під Мінськом затримали 32 бойовиків Вагнера, ще одного найманці спіймали на півдні країни.


У Білорусі вважають, що метою бойовиків була "дестабілізація ситуації під час виборчої кампанії" президента.


В Україні інцидентом також зацікавилися, адже чимало із затриманих воювали за проросійських окупантів на Донбасі. Багато із них занесені до бази "Миротворця".
СБУ заявила, що ініціюватиме екстрадицію затриманих у Білорусі бойовиків. У Росії тим часом заявляють, що затримані – це туристи, які прямували в Стамбул.