BuzzFeed: США затримують постачання зброї Україні на 30 млн доларів

10:55, 08.02.2020
BuzzFeed: США затримують постачання зброї Україні на 30 млн доларів

Адміністрація президента США Дональда Трампа затримує постачання зброї Києву в рамках шести контрактів на суму 30 мільйонів доларів близько року.

 

Про це повідомило видання BuzzFeed з посиланням на власні джерела серед українських та американських чиновників.

 

Реалізація п’яти комерційних угод із продажу американського озброєння Україні затримується близько року, ще одна – понад рік, написало видання.

 

"Я б на місці українців почав шукати інші джерела постачання зброї", – заявив сайту неназваний американський посадовець.

 

За інформацією BuzzFeed, двоє неназваних українських посадовців пов’язали затримки у постачанні американської зброї Україні "зі спробою Китаю купити стратегічну українську аерокосмічну компанію ("Мотор Січ" – ред.), що США намагалися заблокувати". Ці джерела вказують, що, попри те, що ці продажі все ще "оцінюються" американською стороною, українці вже вкладають в це гроші.

 

Як повідомляла УМ, Трамп заявив, що заблокував влітку військову допомогу Україні через високий рівень корупції і, щоб змусити Євросоюз надавати більше допомоги.

 

Напередодні стало відомо, що адміністрація Дональда Трампа розблокувала кошти за програмами зміцнення оборони і безпеки України, фінансування яких було затверджено раніше у бюджетах держдепартаменту США і Пентагону. Таким чином, США розблокували більш ніж 390 млн доларів допомоги Україні.

 

12 вересня Державний департамент США cхвалив 141,5 мільйона доларів допомоги в галузі безпеки для України, зокрема гроші на снайперські гвинтівки та гранатомети, і ще 250 мільйонів доларів, суперечливо затриманих адміністрацією Трампа.

 

Раніше Байден заявив, що готовий надати Україні зброю для протистояння російській агресії.

 

Демократи Палати представників Конгресу США запросили у Пентагону і адміністрації Білого дому документи, пов'язані з виділенням військової допомоги Україні.

 

Нещодавно державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявив, що скандал, пов’язаний з телефонною розмовою президентів США та України Дональда Трампа і Володимира Зеленського, не вплине на допомогу Україні.

 
Колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер під час свідчень в Конгресі у справі про тиск президента Дональда Трампа та Володимира Зеленського заявив, що просив українське керівництво не втручатись у внутрішню політику Сполучених Штатів.