У Криму російські силовики провели обшуки у кримськотатарських активістів

11:03, 30.04.2019
У Криму російські силовики провели обшуки у кримськотатарських активістів

(архівне фото)

В окупованому Криму поблизу Сімферополя російські силовики зранку 30 квітня провели так звані "огляди" в будинках кримських татар.

 

Про це повідомляє громадське об’єднання "Кримська солідарність".

 

Згідно з цим повідомленням, силовики прийшли в будинок кримськотатарського активіста Ролана Османова, який живе в селі Урожайне Сімферопольського району.

 

Раніше Османов виходив на одиночний пікет проти "реставрації" Ханського палацу. Також він приходив до будівлі російського суду в Сімферополі, щоб підтримати затриманих ФСБ Росії в Чорному морі українських моряків.

 

 

 

Після цього "огляду" Османова не затримували. Силовики стверджують, що шукали наркотики.

 

Крім того, в селі Живописне відбувся аналогічний "огляд" у будинку кримськотатарського активіста Ділявера Бекірова. Його також не затримували. Силовики заявили активісту, що діяли в межах "оперативно-розшукових заходів".

 

Пізніше у Сімферополі російські силовики провели обшук у кримського татарина Руслана Бекірова (сина  Ділявера Бекірова) та затримали його.

 

Про це повідомив у Facebook активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял. 

 

За словами родичів Бекірова, співробітники МВС Росії приїхали о шостій ранку, коли всі спали. Вони зайшли в гараж, де нібито виявили папери з "сепаратистськими висловлюваннями". Після цього відчинили двері в будинок, і в одній з кімнат нібито була виявлена пляшка з якимсь порошком.

 

Після обшуку Руслана відвезли в невідомому родичам напрямку.

 

За словами Ділявера Бекірова, який після обшуку у власному будинку поїхав до сина, його син політичною або громадською діяльністю не займався.

 

Як повідомляла УМ,  27 березня в окупованому Криму ФСБ провели наймасовішу облаву на кримських татар. 20 кримських татар були затримані в окупованому Сімферополі і Білогірському районі, ще троє були затримані наступного дня в Ростові-на-Дону.

 
Їх звинувачують у причетності до організації "Хізб ут-Тахрір", що заборонена в Росії з 2003 року.
 
29 березня Київський районний суд Сімферополя в окупованому Криму арештував усіх 23 затриманих під час обшуків кримських татар до 15 травня.
 
Через облаву ФСБ на кримських татар Україна звернулася до ЄС.
 
Як відомо, "Хізб ут-Тахрір - міжнародна ісламська політична партія, заснована у 1953 році у Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіуддіном ан-Набхані.
 
"Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною організацією в Росії і Казахстані. Також члени партії переслідуються у деяких країнах Середньої Азії, однак за не пов'язаними з тероризмом обвинуваченнями.
 
У Німеччині діяльність організації також було заборонено за невизнання Ізраїлю, однак ця заборона стосується тільки публічної діяльності партії, і німецькі правоохоронні органи не переслідують членів "Хізб ут-Тахрір". В усіх інших країнах Європи та Америки партія діє легально та публічно.
 
Представники "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об'єднань, названих "терористичними".