Світ про Аркадія Бабченка: "Небезпечно для країн грати з фактами і за участю журналістів"

09:12, 31.05.2018
Світ про Аркадія Бабченка: "Небезпечно для країн грати з фактами і за участю журналістів"

Міжнародні експерти і організації журналістів жорстко відреагували на інсценування вбивства Бабченка.

Світові організації із захисту прав журналістів висловлюють сумніви щодо методів, використаних СБУ в спецоперації з інсценуванням убивства російського журналіста Аркадія Бабченка в Києві, про що знав навіть Президент України Петро Порошенко.

Далеко не схвалюють методи офіційного Києва і представники окремих держав.

 

«УМ» зібрала реакцію окремих держав, експертів та міжнародних організацій на інсценування вбивства Бабченка.

 

США

 

В інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» колишній високопосадовець Пентагону та директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер заявив про можливі наслідки спецоперації «Бабченка» для української влади.

 

«Я думаю, будуть довготермінові наслідки, які стосуватимуться довіри до СБУ та загалом до інституцій уряду. Бо, віднині люди вагатимуться. На жаль, наступного разу, коли трапиться трагедія, і журналіст чи дисидент буде вбитий, кожен візьме паузу і задумається, чи ця новина є правдивою. І це прикрий наслідок у довготривалій перспективі».

 

За словами Карпентера, Росія безсумнівно експлуатуватиме цю ситуацію і ставитиме під сумнів загалом правдивість західних джерел інформації. Це особливо небезпечно в час, коли довіра до медіа у світі падає - заявив експерт.

 

Він сподівається, що українські спецслужби у результаті цієї спецоперації справді зібрали достатньо доказів проти замовників та виконавців, які готували цей злочин.

 

Відтак, пан Карпентер зазначає про спецоперацію "Бабченка": «Якщо це справді був єдиний спосіб, щоб зберегти життя людини і впіймати потенційного вбивцю, тоді ця ситуація має якусь міру виправдання. Але треба задатись питанням, чи це був єдиний спосіб так діяти. І очевидно, введення в оману ЗМІ завжди має свою ціну. Це не сходить з рук, і в даній ситуації це з рук не зійде».

 

ОБСЄ

 

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір розкритикував інсценування українськими спецслужбами вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка.

 

"Радий, що Аркадій Бабченко живий! Я шкодую через рішення щодо поширення неправдивої інформації про життя журналіста. Обов'язком держави є надання суспільству коректної інформації", – написав Дезір уTwitter.

 

Литва

 

Литовський міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс каже, що не розуміє влаштовану Службою безпеки України інсценізацію вбивства російського журналіста Аркадія Бабченко.

 

Міністр стверджує, що єдина хороша новина в цій історії полягає в тому, що Бабченко живий, повідомляє BNS.

 

"Я не розумію таких "спецоперацій", це для мене незбагненно. Звичайно, єдина хороша новина в усій цій історії те, що він живий", - сказав Лінас Лінкявічюс.

 

Росія

 

У міністерстві закордонних справ Росії заявили, що спецоперація СБУ із інсценування вбивства Аркадія Бабченка та звинувачення у причетності РФ до його організації є "русофобською брехнею".

 

У коментарі МЗС РФ зазначається: "Відразу ж після запуску чутки про вбивство А.А.Бабченка були зроблені відповідні заяви українського прем'єр-міністра та інших офіційних осіб, які прямо звинуватили в причетності до цього Росію. Тепер же українська влада повністю взяла курс на розкрутку русофобської брехні: за словами глави СБУ Василя Грицака, українськими силовиками був затриманий ймовірний виконавець вбивства, який, як він підкреслив, був нібито завербований російськими спецслужбами".

 

У МЗС РФ вважають природнім, що українські спецслужби продовжуватимуть "розвивати цю провокацію".

 

"Українська влада, мабуть, не може знайти іншого способу показати свою ефективність, як продемонструвати постановочне вбивство замість того, щоб розслідувати реальні злочини: вбивства О.А. Бузини, П.Г. Шеремета та інших журналістів, а також заживо спалених жителів Одеси", - наголошують у МЗС РФ.

 

«Репортери без кордонів»

 

У міжнародній недержавній організації "Репортери без кордонів" обурені спецоперацією Служби безпеки із інсценування вбивства Аркадія Бабченка.

 

Генеральний секретар організації Крістоф Делуар y Twitter  заявив: "RSF (фр. Reporters sans frontières – Репортери без кордонів – Ред.) висловлює своє глибоке обурення у зв’язку з виявленням маніпуляції Служби Безпеки України через їхню інформаційну війну. Це завжди дуже небезпечно для країн грати з фактами і також за участю журналістів".

 

"Жалюгідно і прикро, що українська поліція погралася із правдою, яким би не був їхній мотив", - додав у коментарі агенції AFP пан Делуар.

 

Комітет захисту журналістів (CPJ)

 

Комітет захисту журналістів (CPJ) наголосив, що українська влада має роз'яснити необхідність інсценування вбивства журналіста Аркадія Бабченка, назвавши це "надзвичайними заходами".

 

Координаторка Комітету Ніна Огнянова заявила: "Ми з полегшенням дізналися, що Аркадій Бабченко живий. Тепер українська влада має розкрити, чому були необхідні такі надзвичайні заходи з інсценування вбивства російського журналіста".

 

В CPJ також підкреслили, що будуть вивчати цю безпрецедентну ситуацію і оприлюднять більше коментарів, після того, як отримають детальну інформацію.

 

Як повідомляла "УМ", в середу Служба безпеки України спростувала інформацію про убивство Аркадія Бабченка, пред'явивши світові журналіста живим та здоровим.

 

Сам Аркадій Бабченко неодноразово повідомляв про те, що його збираються вбити. Колеги з Росії написали, що у нього залишилися прийомні діти.

 

Кияни та експерти звинувачували Росію у вбивстві Бабченка, яке виявилося інсинуацією в рамках спецоперації СБУ.