У Будапешті вийшла повість дитячої письменниці Еліни Заржицької «Три сходинки Голодомору»

19:32, 25.11.2023
У Будапешті вийшла повість дитячої письменниці Еліни Заржицької «Три сходинки Голодомору»

Еліна Заржицька розповідає історію Голодомору у своїй новій повісті"

Фундація української книги в Угорщині "UNABOOK" випустила в Будапешті повість "Три сходинки Голодомору" від відомої дитячої письменниці Еліни Заржицької. Книга присвячена 90-м роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила Фундація «UNABOOK» на своїй сторінці у  Фейсбуці.

 

Зауважується, що це унікальне літературно-інклюзивне видання, що поєднує звичайний візуальний текст, рельєфно-крапковий шрифт Брайля і має електронний додаток – аудіоверсію книги. Двотомник видано у межах Міжнародного проєкту «Feel Europe українською».

 

«У книзі Еліни Заржицької про ті чорні дні України свідчать діти – маленькі герої, світлі, чисті і – попри все – невпокорені. Голодомор став болем не лише для українців, але й для всієї світової спільноти, і кожне видання про цю страшну трагедію України, кожне свідчення, художнє чи документальне – це те, що не дає згаснути свічці пам’яті та нагадує про страшну, позамежну ціну волі, про те, що ось нині, прямо зараз, Україна бореться з тим самим страшним ворогом, – і надихає боротися. Бо неприспана, збережена пам’ять завжди кличе до боротьби, а такі книжки, як «Три сходинки Голодомору», нагадують, чого слід чекати від окупанта», – розповіли у Фундації.

 

Частина примірників «Три сходинки Голодомору» буде передана до «Полиці української книги Брайлем» Державної бібліотеки іноземних мов, до Національної бібліотеки імені Ференца Сечені міста Будапешта та до деяких бібліотек України.

 

Передмова і упорядкування книжки – Уляна Княгинецька та Наталія Шевченко. Літературні редактори – Олекса Вусик, Наталія Шевченко. Редактор тексту шрифтом Брайля – Валентина Бутенко.

 

 

Художнє оформлення виконали юні ілюстратори – вихованці Дніпропетровського обласного дитячо-юнацького кіноцентру «Веснянка». Макет шрифтом Брайля – Лілія Сало. Озвучення здійснила Олена Федіна.

 

Повість видано за підтримки Посольства України в Угорщині, Товариства української культури в Угорщині, Столичного самоврядування українців в Угорщині, Самоврядування українців Ерду та Самоврядування українців Ференцвароша,

 

Як повідомляла УМ, найбільший ярмарок франкомовної книги у Північній Америці відкрився в канадському Монреалі —  це 46-й Монреальський книжковий салон (Salon du livre de Montréal 2023). Цього року вже вдруге на ярмарку представлений український стенд.