Українська мова посилює свої позиції у соцмережах

16:02, 30.10.2023
Українська мова посилює свої позиції у соцмережах

Сергій Стуканов та Тарас Кремінь під час презентації дослідження Центру контент-аналізу. (facebook.com/govuamova)

Частка дописів державною мовою в українському сегменті західних соціальних мереж – Facebook, Twitter (X) та Instagram – перевищила 75% протягом 2022-2023 рр.

 

YouTube також поступово українізується, адже продемонстрував істотне посилення ролі української мови.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчать дані дослідження Центру контент-аналізу, яке було презентоване за участі керівника аналітичного відділу ЦКА Сергія Стуканова та Уповноваженого з захисту державної мови Тараса Кременя у понеділок, 30 жовтня.

 

«За підсумками дослідження можна констатувати, що за останні три роки українські соціальні мережі пройшли видатний шлях від стану майже суцільного зросійщення до переважної ролі української мови», - повідомляє ЦКА.

 

Західні соціальні мережі – Facebook, Twitter (Х) та Instagram – підтвердили тенденцію на посилення ролі української мови. Так, в Instagram державною мовою тепер пишеться понад 90% дописів; Facebook та Twitter (X) за цим показником сягнули 75-80%.

 

Для наочності варто нагадати, що торік частка української мови в цих соціальних мережах становила 65-70%, а три роки тому – в жовтні 2020 року – коливалася в межах 15-25%.

 

Ключовою новиною є те, що радикальний прогрес продемонстрував за останній рік Youtube. Дослідження, зроблене в червні 2022 року, не виявило змін в цій соціальній мережі порівняно з довоєнним періодом. Проте майже півтора роки по тому можна констатувати, що крига скресла й українська мова відчутно посилила свої позиції, відірвавшись від ганебних 5% матеріалів й сягнувши майже половини (45%).

 

Вдвічі зросла частка української мови і в ТіkTok: якщо раніше співвідношення було 1 до 2 на користь російської мови, то тепер 2 до 1 на користь державної.

 

Важливі тенденції демонструє й регіональний розріз. Загальне посилення присутності української мови за останній рік забезпечене центральним, південним та східним макрорегіонами, які поволі нарощують позиції державної мови. Майже в усіх областях зафіксоване збільшення (порівняно з 2022 роком) питомої ваги української мови на 10-15%. Дуже важливо, що вперше українська мова має сильніші позиції в Харківській, Дніпропетровській та Миколаївській областях.

 

Якщо говорити в цілому, то українська мова тепер переважає в усіх областях, окрім частково окупованих Донецької, Луганської й Запорізької областей, Криму, а також Одеської області.

 

Втім, виглядає на те, що Одеська область у цій компанії ненадовго: саме Одеська область продемонструвала найбільший (!) поступ за останній рік: частка дописів українською мовою зросла з 27% в червні 2022 року до 49% у жовтні 2023 року.

 

Повне дослідження Центру контент-аналізу можна знайти за посиланням.

 

Як повідомляла "УМ", більшість киян, а саме 86%, вважають українську мову рідною - такими є результати анонімного опитування у застосунку "Київ Цифровий".