Тарас Кремінь закликає державу посилити підтримку українського кіно

13:11, 17.10.2020
Тарас Кремінь закликає державу посилити підтримку українського кіно

Під час зйомок українського фільму "Пекельна Хоругва".

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь закликав посилити державну підтримку українського кінематографа.

 

Як інформує "УМ", про це омбудсмен Кремінь повідомив на своїй сторінці у Facebook. 

 

За його даними, під час здійснення моніторингу дотримання закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови звернувся до Державного агентства України з питань кіно щодо надання інформації про кількість та відсоткову частку назв фільмів, фільмокопій, фільмів, знятих, дубльованих, озвучених та субтитрованих українською мовою.

 

Зазначається, що за інформацією Держкіно, загальна кількість назв фільмів у кінопрокаті та кількість фільмокопій, знятих, дубльованих, озвучених або субтитрованих українською мовою у 2019 році становила 523 одиниці, а у 2020 році, станом на 1 жовтня, - 286 одиниць.

 

Так, кількість фільмів, знятих українською мовою у 2019 році, - 159, що становить 30,9% від загальної кількості на рік, у 2020 році - 34 (11,8%).

Кількість фільмів, дубльованих українською мовою у 2019 році, - 210, що становить 40,1% від загальної кількості за рік, у 2020 році - 104 фільми (36,4%).

Кількість фільмів, озвучених українською мовою в 2019 році, - 208 (39,7%), у 2020 році - 123 (43%).

Кількість фільмів, субтитрованих українською мовою в 2019 році, -58, у 2020 році - 19 (6,6%).

 

"На жаль, бачимо тенденцію до значного зменшення кількості стрічок, які знімаються українською мовою, що, на моє переконання, свідчить про необхідність посилення державної підтримки українського кінематографа. Йдеться і про належне фінансування українського кіно і про забезпечення прозорих умов проведення конкурсу щодо надання державного фінансування кінопроектам, які мають відповідати як критеріям якості, так і національним інтересам", - наголосив Уповноважений із захисту державної мови.

 

                                          Тарас Кремінь. 

 

Нагадаємо, учора представники кіноіндустрії в Україні та громадські активісти провели мітинги проти системного тиску на українське кіно.

 

Раніше українська кіноакадемія різко розкритикувала результати 14-го конкурсу Державного агентства України з питань кіно, який відбувся 6 жовтня. У академії вимагають скасувати прийняте рішення кінематографії та затвердити новий перелік переможців згідно з умовами конкурсу.
 
 
Як повідомляла «УМ», фільм “Червоний. Без лінії фронту” режисерів Зази Буадзе і Тараса Ткаченко – це приквел фільму “Червоний” 2017 року, який розповідає історію становлення Данила Червоного та перенесе глядача в Кременець 1930-х років.
 

Нагадаємо, саундтрек до фільму “Червоний” також написав гурт “Гайдамаки” за участі Тоні Матвієнко. Тоді вони виконали пісню “Ой, у лузі червона калина…”.