Єврокомісія виділила на виробництво снарядів пів мільярда євро

17:49, 15.03.2024
Єврокомісія виділила на виробництво снарядів пів мільярда євро

У Європі хочуть виробляти до 2 млн одиниць снарядів на рік. (twitter.com/EU_commission)

Європейська комісія виділила понад 500 мільйонів євро на виробництво боєприпасів.

 

Мета: збільшення потужностей виробництва в оборонній промисловості Європи до 2 млн снарядів на рік до кінця 2025 року.

 

Як інформує Україна молода, відповідне рішення було оприлюднено на сайті Єврокомісії.

 

У рамках закону про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) передбачається, що річний обсяг виробництва снарядів у Європі досягатиме 2 млн одиниць. Комісія відзначила швидкість завершення оцінки та вибір 31 проєкту, щоб допомогти європейській промисловості збільшити виробництво боєприпасів і підготуватися до можливих викликів.

 

Проєкти, які були обрані для фінансування, охоплюють п’ять галузей: порох, вибухові речовини, снаряди, ракети та сертифікація випробувань та відновлення.

 

Фінансування буде забезпечено з бюджетів країн ЄС та Норвегії, а співфінансування з промисловості приверне додаткові інвестиції, що призведе до загальних інвестицій у ланцюжок постачання близько 1,4 мільярда євро.

 

Очікується, що грантові угоди з відібраними заявниками будуть підписані в травні цього року, що сприятиме подальшому розвитку оборонної промисловості в Європі.

 

Нагадаємо, що глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що країни Європейського Союзу мають терміново передати Україні боєприпаси, через брак яких Збройні сили України зазнають труднощів на фронті.

 

Як повідомляла "УМ", міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен закликав західних партнерів негайно знайти гроші на снаряди.