Єврокомісія відмовила Польщі: безмитну торгівлю з Україною продовжать

11:36, 17.01.2024
Єврокомісія відмовила Польщі: безмитну торгівлю з Україною продовжать

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський. (East News)

Європейська комісія відмовилася встановити квоти на «чутливі» товари з України на вимогу Польщі й готує проєкт постанови, який продовжить безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив журналістам міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський, передає видання Business Insider у середу.

 

«Проблема негативних наслідків імпорту з України стає дедалі помітнішою в країнах Західної Європи й стосується дедалі ширшого спектра товарів, а не лише зерна.

 

Франція, Австрія і Німеччина кажуть про загрозу ринкам зерна, птахівництва, фруктів і цукру. Ці країни кажуть, з-поміж іншого, про необхідність відновлення тарифних квот, дія яких зараз призупинена за правилами ЄС.

 

Польща підтримує ці вимоги, ми звернулись до Європейської комісії з проханням відновити тарифні квоти на деякі чутливі товари, але це було відхилено Єврокомісією», - заявив польський міністр.

 

За його словами, він збирається найближчим часом зустрітися з єврокомісаром торгівлі Валдісом Домбровскісом.

 

Міністерство пропонуватиме вставити в постанову Єврокомісії новий захисний механізм, який передбачатиме застосування регіональних обмежень, "якщо ринкова проблема зачіпатиме не весь Євросоюз, а одну країну чи регіон".

 

Секерський додав, що Польща також розглядає запропонований Україною механізм ліцензування експорту сільгосппродукції. Таке рішення за умови підтримки з боку Єврокомісії, могло б бути прийнятним для Польщі, сказав міністр.

 

За його словами, у Польщі існує політична воля розвивати транзитну інфраструктуру для експорту української продукції.

 

"Ми будемо працювати над розвитком портової інфраструктури. Раніше, на жаль, значних заходів у цій сфері було мало. Тому, щоб упорядкувати та покращити можливості транзиту сільськогосподарської сировини з України, потрібно буде співпрацювати з іншими міністерствами щодо розвитку портової, залізничної, складської інфраструктури", - сказав міністр.

 

Польща розраховує, що принаймні частково ці заходи профінансує Євросоюз.

 

Як повідомляла «УМ», раніше міністр Секерський підписав разом із представниками руху «Ошукане село» угоду щодо припинення блокування пункту перетину кордону з Україною в Медиці.