ЄС ніколи не визнає захоплення ЗАЕС та анексію українських територій

18:20, 08.10.2022
ЄС ніколи не визнає захоплення ЗАЕС та анексію українських територій

Країни Європейського Союзу засуджують крадіжку ЗАЕС та вимагають присутності МАГАТЕ

Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що ЄС засуджує та ніколи не визнає указ російського президента про незаконне захоплення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) та вимагає посилення присутності МАГАТЕ для підвищення безпеки та безпечності цього об’єкту.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві що оприлюднена сьогодні на сайті Європейської служби зовнішніх дій. 

 

«ЄС ніколи не визнає та рішуче засуджує російську нелегальну анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Відповідно, декрет про захоплення ЗАЕС є незаконним та нікчемним з правової точки зору», - йдеться у документі.

 

Високий представник ЄС зазначив, що росія має повністю вивести свої війська та обладнання з території ЗАЕС та передати її під контроль законного власника, яким є Україна. Він наголосив, що «сім основ ядерної безпеки», які були визначені генеральним директором МАГАТЕ, мають повною мірою дотримуватися та поважатися.

 

«Посилення присутності МАГАТЕ у містечку та його безперешкодний доступ до станції є терміново необхідними в інтересах Європи в цілому. Зона атомної безпеки та безпекова захисна зона мають бути встановлені негайно, без порушення суверенітету та територіальної цілісності України. ЄС рішуче підтримує зусилля генерального директора МАГАТЕ у цьому зв’язку», - наголосив Високий представник ЄС.

 

Як нагадується у заяві, ЄС залишається непохитним у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та вимагає від росії негайного, повного та безумовного виведення всіх військ та військового обладнання з усієї території України.

 

Як повідомляла УМ, сьогодні внаслідок обстрілів російськими окупантами сталася масштабна аварія — відімкнулася остання лінія зв‘язку з енергосистемою ЗАЕС.