Відбули новий рік

14.09.2007
Відбули новий рік

Час додому? Маленький хасид вивчає в Умані розклад руху літаків. (Фото УНІАН.)

Минулої ночі в Умань прийшов новий рік, точніше його привезли брацлавські хасиди, котрі прибувають cюди вклонитися могилі провідника цадика Нахмана. «Якщо 20 років тому приїздили тільки 200 хасидів, то цього року — майже 20 тисяч з 19 країн світу. Серед них — 18 жінок та 1755 дітей різного віку. Вперше до нас прибули хасиди з Австралії, — констатувала в розмові з «УМ» радник міського голови Умані Світлана Ліпінська.

Хасиди мешкають здебільшого у приватному секторі Умані, знімаючи житло ближче до могили цадика. Але чимало їх живе і в наметовому містечку, яке, як і минулого року, при в’їзді в Умань зведено коштом Міжнародного благодійного фонду імені Нахмана.

Проте уманчанам нині не солодко. Більшість із тамтешніх родин, котрі знову беруть хасидів на квартири, хоча після їхнього від’їзду торік зарікалися цього не робити, тепер мешкають по гаражах, повітках, перебиваються у родичів — тільки б заробити копійку. Ціни за такі послуги: від 5 доларів за ліжко у звичайній хаті і до 70 доларів у приватних маєтках, котрі за ці роки виросли в Умані. Цікаво, що власниками таких хатинок подеколи є й самі хасиди, які зметикували, як можна заробити на братах по вірі.

Харчуються гості у власних їдальнях, що під шатром неподалік від могили Нахмана. Готують для них спеціально привезені громадою кухарі. Частину харчів вони привезли із собою, але баранину, овочі та фрукти купують на ринку. Жваво йде торгівля не лише продуктами. Так, на вулиці Пушкінській, де скопичився увесь цей 20–тисячний люд, хасиди продають диски та касети із релігійними піснями.

«На Пушкінській цілодобово стоїть такий гул, що вуха закладає. Адже, окрім музики, яка лунає з кожної торгової точки, з динаміків чути й гучні молитви. Говорити одне з одним на вулиці практично неможливо», — бідкається Тетяна Ткаченко, котра мешкає неподалік «епіцентру» паломництва. Жінка розповідає, що здавати квартиру в оренду хасидам — «це головний біль». Бо, окрім поневірянь по родичах, котрі для її сім’ї виливаються у три тижні, слід чатувати під час виселення хасидів, аби ті не поїхали, не розплатившись, бо й таке буває. «Потому доводиться вигрібати сміття, а декому — навіть робити ремонт, бо хасиди про таке поняття, як чистота, не відають, — веде далі пані Тетяна. — У багатоповерхівках господарі скаржаться, що ремонтують не тільки квартири, а й виносять мішки зі сміттям зі сходів, а ще — умилостивлюють сусідів знизу, яких залили водою їхні квартиранти. Помічено, що хасиди нерідко забувають закривати крани».

За порядком у місті в ці дні пильнують понад 500 правоохоронців, в тому числі і двоє поліцейських з Ізраїлю. Серед інцидентів поки зафіксовано один: хасиди жбурляли пластикові пляшки з багатоповерхівки в журналістку місцевої телекомпанії «Умань», яка проводила зйомки. Такі дії пояснюють тим, що не терплять жінок у період молитовних новорічних днів.

Брацлавські хасиди залишаться в Умані ще на тиждень: масовий від’їзд розпочнеться тільки після 18 вересня. Тож ці дні вони блукатимуть вулицями, милуватимуться дендропарком «Софіївка», а ще їстимуть яблука з медом, щоб життя було солодким.

 

ІНШЕ НОВОРІЧЧЯ

Ефіопія останньою увійшла в ХХI століття

Ефіопія, одна з найбідніших країн світу, однією з останніх увійшла в третє тисячоліття. Справа в тому, що країна живе за календарем Коптської православної церкви, згідно з яким 2000–й рік настав лише кілька днів тому — опівночі з 11 на 12 вересня. Копти вважають, що Ісус Христос народився на сім років пізніше дати, яка встановлена в інших християнських церквах.

У столиці країни Аддіс–Абебі Новий рік зустрічали сиренами автомобілів та феєрверками. Позавчора вранці ефіопи відвідали святкові богослужіння, а потім висипали на вулиці, де надвечір шуміли концерти та народні гуляння.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Рамадан таки прийшов

Мусульманський світ розпочав святкування священного місяця Рамадан, впродовж якого віруючі вдень моляться, а вночі їдять вишукані страви.

Рамадан розпочинається з появи на небі молодого місяця і цей момент визначає головний клірик кожної країни. Тому Лівія та Нігерія розпочали святкувати Рамадан позавчора, Більшість країн Близького Сходу — вчора, а духовний лідер іракських шиїтів аятола Алі аль–Сістані і взагалі визначив, що святкування розпочнуться лише сьогодні.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>