Україна і семеро гігантів

09.06.2015
Україна і семеро гігантів

Фото лідерів «Великої сімки», зроблене біля замку Ельмау, деякі дотепники запропонували підписати: «Ауфідерзейн, Путін!». (з сайта nos.nl.)

Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері?
Але ні оманливий спокій далекої від «гарячих точок» світової мапи місцини, ні навіть пінне баварське пиво із запашними ковбасками не відволікли очільників передових держав світу від вирішення нагальних проблем. За два дні роботи президенти США та Франції і прем’єр-міністри Німеччини, Великої Британії, Японії та Канади поговорили про захист клімату, світову торгівлю, боротьбу з тероризмом, підтримку жінок тощо.
І, звісно, про ситуацію в Україні. Агресія Росії щодо нашої держави та її наслідки для світової геополітики були одним із головних питань порядку денного. І добрих новин для Москви немає — незважаючи на старання Кремля, який усіма можливими засобами намагається схилити на свій бік «хиткі» держави Євросоюзу й не тільки, лідери G-7 обіцяють не знімати санкції з Росії доти, доки вона не відчепиться від України.

Агресорам у пристойному товаристві не місце

Про пиво — це була не просто ремарка. Гостинні баварці, звісно ж, не могли не пригостити високих гостей своїм «коронним» напоєм. А для президента США Барака Обами й канцлера ФРН Ангели Меркель саміт, власне, з нього й розпочався. Із Мюнхена, де приземлився його президентський літак, Обама гелікоптером вилетів до містечка Крюн, що неподалік від замку Ельмау, і разом із Меркель поснідав баварськими ковбасками й пивом у звичайному місцевому кафе. Поряд спокійно снідали інші відвідувачі й ніхто нікому не заважав.

Цікаво, які почуття викликала ця елегійна картинка з Баварії у нинішнього прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва. Який колись, за часів свого «дарованого» Володимиром Путіним президентства, так само «по-людськи» сидів з Обамою в одному з американських «Макдональдзів», наминаючи гамбургер із колою під захопленими поглядами пересічних громадян США...

Більше такої нагоди у Медведєва, якого на тлі Путіна вважали ледве не прогресивним очільником РФ, швидше за все, не буде. Завдяки його патрону величезна Росія опинилася серед вигнанців із пристойного товариства, у тому числі і з «Великої сімки». Із «клубу» світових лідерів Москву в особі нинішнього глави держави Путіна виключили одразу після анексії Криму, і поки Росія не поверне загарбану територію Україні, про повернення у G-7 не може бути й мови. На цьому напередодні саміту в Ельмау окремо наголосила Ангела Меркель, про це говорили і її колеги по «Великій сімці». «Звісно, це своєрідна втрата. Однак виключення Росії було необхідністю, оскільки ми бачили анексію Криму і бої в Донецьку та Луганську, чим Росія значною мірою порушила те, що я вважаю європейським мирним порядком після Другої світової війни, — заявила канцлер ФРН. І порадила «дочекатися зміни політики Кремля»: — Багато хто казав, що Німеччина залишиться розділеною. Але зараз ми возз’єднані. Деякі речі тривають довго, однак ми маємо побачити зміну в оцінці дій Росії... якої я поки не бачу».

А видання «Лейпцігер фольксцайтунг» із посиланням на джерела в дипломатичних колах написало, що Москві взагалі варто забути про членство в G-7. «Швидше туди приймуть Індію чи Китай, ніж повернуть Росію», — зазначило джерело газети.

Поки Україна під загрозою, Росія — під санкціями

Російська агресія щодо України, як і очікувалося, стала однією з найгарячіших тем зустрічі в Ельмау. Зокрема, нагальним питанням для Заходу залишається продовження дії санкцій щодо Росії. Якщо Сполучені Штати Америки чи Канада не сумніваються в тому, що обмежувальні заходи мають тривати, то в Євросоюзі з цього приводу існують і альтернативні думки. Серед країн, які з різних причин тяжіють до скасування санкцій, є й член «Великої сімки» — Італія. До слова, туди ось-ось прилетить із візитом Путін, у планах якого є зустрічі не лише з місцевим керівництвом, а й із Папою Римським Франциском.

Утім президент Європейської Ради Дональд Туск, який разом із головою Єврокомісії представляв на баварському саміті Європейський Союз, переконаний: змінити санкції щодо Росії можна лише в бік їх посилення.

«Якщо хтось хоче почати полеміку про зміну санкційного режиму, то розмова може бути тільки про його посилення. ЄС і надалі підтримує територіальну цілісність України та її суверенність», — наголосив Туск на брифінгу перед початком саміту. І нагадав, чому Росії більше не місце у G-7: «Наша група — це не тільки група за економічними чи політичними інтересами. У першу чергу — це об’єднання цінностей. Саме тому Росії немає серед нас сьогодні. І її не будуть запрошувати доти, доки триватиме агресія проти України та інших країн».

У свою чергу, президент США і канцлер Німеччини під час двосторонньої зустрічі в рамках саміту домовилися, що обмежувальні заходи проти Росії діятимуть, поки не будуть виконані Мінські угоди про припинення вогню. «Тривалість дії санкцій повинна бути чітко пов’язана з повним виконанням Росією Мінських угод і повагою до суверенітету України», — йдеться в заяві сторін за підсумками зустрічі.

ПРОТЕСТИ

Саміти «Великої сімки» (а також зустрічі «Великої двадцятки», Всесвітній економічний форум у Давосі тощо) традиційно відбуваються в оточенні антиглобалістів. Не став винятком і захід в Ельмау. Активісти, що протестують проти впливу транснаціональних корпорацій на політику, намагалися блокувати під’їзди до замку, перекривали федеральну трасу в Гарміш-Партенкірхені, яка веде до місця проведення саміту, лягали на залізничні колії тощо. Тож і учасники саміту, й представники преси діставалися до замку гелікоптерами. А спокій лідерів «Великої сімки» оберігали близько 30 тисяч співробітників поліції з усієї Німеччини, які відгородили антиглобалістів від місця проведення саміту.

Але варто відзначити одну особливість нинішніх протестів. Поряд із «класичними» антиглобалістами, борцями з бідністю, захисниками навколишнього середовища і прав біженців та іншими активістами на цей раз було підозріло багато... прихильників президента Росії. Про їхні симпатії свідчили, зокрема, плакати на кшталт «До біса G-7! Я люблю Путіна!».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>

  • Політика — не бійцівський клуб

    Європарламент позавчора ухвалив рішення про позбавлення депутатського імунітету пропутінського євродепутата Януша Корвіна-Мікке, який нещодавно балотувався в президенти Польщі. Такою була реакція на неетичну поведінку покараного. >>