НОВИНИ ПЛЮС

14.08.2007

Іран шукає союзників

      Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад сьогодні відбуває в триденне турне трьома країнами Середньої Азії з метою взяти участь у регіональному саміті та зміцнити зв'язки з сусідніми країнами. Сьогодні він зустрінеться в Кабулі зі своїм афганським колегою Хамідом Карзаєм. Завтра відвідає Туркменістан, а наступного дня відбуде до Киргизії для участі в засіданні Шанхайської організації співпраці (ШОС), у рамках якого відбудуться зустрічі Ахмадінеджада з президентом Росії Володимиром Путіним, президентом Китаю Ху Дзіньтао та іншими лідерами країн Середньої Азії. Іран, Пакистан та Монголія мають статус спостерігачів у ШОС, яка мусить відігравати роль противаги впливам США в цьому регіоні.

Канада і Данія борються за полюс

      Спроби росіян прибрати до своїх рук Північний полюс наштовхнулися на адекватну реакцію інших зацікавлених країн. Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер після триденної поїздки до Арктики повідомив, що канадські прикордонні застави в районі затоки Резолют будуть перетворені на військову навчальну базу, а кількість військовослужбовців у арктичному регіоні Канади збільшиться з теперішніх 900 до п'яти тисяч. У місцевості Нінісівіку буде збудовано військово-морську базу та базу для заправки кораблів.

      Данія у вихідні направила в район полюса наукову експедицію, яка впродовж місяця повинна знайти докази, що підводний хребет Ломоносова є продовженням континентального шельфу Гренландії. Росія, як відомо, стверджує, що цей хребет є продовженням її території.

Напад на церкву в Міссурі

      Позавчора увечері (вчора у вранішні години за київським часом) озброєний трьома одиницями вогнепальної зброї чоловік увірвався в церкву в американському місті Неошо, штат Міссурі. Він наказав дітям залишити приміщення, а потім відкрив вогонь по дорослих прихожанах. Троє людей, включно з пастором, загинули, а 10 отримали поранення. Потім нападник взяв у заручники до 50 осіб. Після переговорів з поліцією він здався, сповістила «Ассошіейтед пресс». Поліція ще вивчає мотиви дій бузувіра.

Космічний «Човник» з пробоїною

      В американському космічному човнику «Ендевор», який минулого тижня стартував iз сімома астронавтами на борту, виявлена щілина в обшивці довжиною приблизно десять сантиметрів, шириною — п'ять, а в глибину — 2,5 сантиметра, тобто вона сягає алюмінієвого корпусу корабля. Пробоїна в обшивці утворилася від зіткнення зі шматком термоізоляційної пінки корпусу або з гострим шматочком льоду під час старту, припускають фахівці. З таким пошкодженням «Ендевор» не може безпечно повернутися на Землю, «дірочку» в корпусі астронавтам доведеться ремонтувати в космосі.

      У зв'язку з цим НАСА відклала на три доби дату повернення корабля. Адже інженери НАСА повинні визначити, чи здатна пошкоджена дiлянка дна шатла витримати велетенські температури, до яких розігрівається обшивка човника при входженні в атмосферу Землі, провести випробування зразків матеріалу теплозахисних панелей.

Харакірі по-китайськи

      Чжан Хун, директор китайської фабрики іграшок «Лі Дер Індастріал Ко. Лтд.», приблизно мільйон виробів якої було вилучено минулого тижня з продажу в США з огляду на вміст шкідливого для людей олива, здійснив самогубство у фабричному складі з забороненими іграшками.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>