І серед «бомжів» є «чарівники м'яча»

09.08.2007
І серед «бомжів» є «чарівники м'яча»

У Данії українські «бомжі» розтрощили угорців двічі.

      Футбол як наймасовіший вид спорту притягує до себе всі верстви населення. П'ять років тому свої чемпіонати з грізною назвою «Кубок світу для бездомних» стали проводити й світові «бомжі». За цей час такі змагання відбулися в Австрії, Швеції, Шотландії й Південній Африці, і їх популярність дедалi зростає. На чергову першість серед волоцюг до столиці Данії — Копенгагена — з'їхалися понад 500 гравців із 48 країн світу! Приємно, що серед кращих тут виявилася і команда з України.

 

      Організатори чемпіонату світу з вуличного футболу серед безпритульних переслідують насамперед соціальні цілі — привернення уваги до проблем дітей та молоді, у яких немає даху над головою. Кажуть, соціальна реабілітація таких людей через спорт приносить свої позитивні плоди у багатьох країнах, в тому числі і в Україні. Проведення заходу підтримують ООН, ФІФА й УЄФА.

      Українська команда виступала вже на чотирьох чемпіонатах і жодного разу не залишилася за межами десятки кращих, а в 2005 році посіла навіть третє місце. До складу «синьо-жовтих» входять десятеро молодих людей, які в недалекому минулому позбулися нарко- або алкогольної залежності та повернулися з вулиці додому. Беручи участь у чемпіонаті, вони отримують додатковий шанс змінити своє життя на краще. Підтримує збірну України благодійний фонд з Одеси.

      На нинішньому форумі українці стартували з трьох перемог на груповому етапі. Почергово були обіграні команди Чилі (10:2), Уельсу (9:1) і Сербії (4:3). На наступній стадії наші співвітчизники розтрощили бездомних «чарівників м'яча» із Бразилії (6:0) і впоралися з угорцями (11:3) та минулорічними чемпіонами світу — росіянами (2:1). Проте поразки від шотландців (4:7) і данців (4:5) не дозволили «синьо-жовтим» втрутитися у суперечку за головний приз.

      Але навіть для тих, хто позбувався надій на блиск медалей, організатори влаштовували втішні турніри. Наша команда боролася за другий за значимістю трофей — Кубок Копенгагена. Перемігши чехів, але програвши збірній Казахстану, українці в зустрічі за третє місце знову зійшлися з угорцями і вдруге не залишили їм шансів на успіх — 9:2. У підсумковому рейтингу Кубка світу збірна України посіла 11-те місце. До речі, повболівати за грою співвітчизників приходили й представники нашого посольства у Данії.

      У фінальному ж матчі турніру кривдники українців, шотландці, впевнено розібралися з поляками — 9:3. Цей двобій відвідали навіть члени королівської родини Данії, а головний трофей переможці отримали з рук принца Фредеріка.

      Проте не обійшлося на турнірі й без неприємностей. Один афганець та 14 футболістів з африканських країн — Ліберії, Камеруну, Бурунді — вирішили, що не мати власної хати  краще в Європі, ніж у себе на батьківщині, і зникли з розташування своїх команд. Оскільки всі вони мають діючі шенгенські візи, які дозволяють перебування у різних країнах Євросоюзу, знайти втікачів буде непросто.

      Данська поліція вела пошуки марно. Міністр країни у соціальних справах Ева Хансен зазначила, що з командами постійно перебували спеціальні спостерігачі, тому данці розуміють свою відповідальність за те, що сталося. Місцева ж преса, повідомляючи про втікачів, саркастично зауважила: своєї мети — привернути увагу до проблем безпритульних — організатори таки досягли.