Дах для вчителя

31.07.2007

      Кабінет Міністрів України має намір зробити добру справу і здійснити мрію багатьох незаможних українців, які через «перегрітий» ринок нерухомості нині можуть тільки мріяти про ключі від власної квартири. Для цього в уряді вирішили змінити законодавство, схвалити концепцію нового Містобудівного кодексу та проект концепції про соціальне житло.

 

Поселяйтеся на чотирнадцяти метрах — і ні в чому собі не відмовляйте!

      Вирівнювати гострі кути в житловій галузі взялося Міністерство регіонального розвитку та будівництва України. Надзавдання міністерства — забезпечити кожного, хто цього потребує, 14 квадратними метрами соціального житла. На безкоштовну квартиру можуть сподіватися небагато наших співвітчизників, скажімо, військовослужбовці, люди з фізичними вадами тощо. Для них попередньо виділено 2,4 млрд. гривень.

      Міністерство планує відселяти людей зi старих будинків, переоснащувати гуртожитки, а також надавати безкоштовне житло за межами столиці. Про це заявив заступник міністра Анатолій Беркута: «Ми пропонуємо, щоб держава допомагала у придбанні дешевшого житла за межами столиці. Зараз не йдеться про квартири за Бессарабським ринком, які пересічному українцеві зовсім не по кишені. Звичайно ж, з Хрещатика ніхто не хоче їхати. Але маємо подумати і про вчителя з Шепетівки, і про лікаря з Тернополя, адже багато наших співгромадян не мають хоча б якогось даху над головою». Загалом будівництво соціального житла лягає важким тягарем на державний бюджет. Тому таку бажану квартиру доведеться ще довго чекати, якщо в бюджеті, як це часто буває, не вистачить коштів.

      За допомогою нових законів Кабінет Міністрів намагається зробити житло доступнішим для українців. Як завжди в таких випадках, наші чиновники рівняються на європейських колег. За словами Анатолія Беркути, виплата кредиту за квартиру — звична справа в усіх цивілізованих країнах. За світовими стандартами житло вважають доступним, якщо витрати на його утримання становлять менше третини доходу людей, котрі в ньому мешкають. Наразі офіційний середній статок киянина становить близько 300 доларів на мiсяць, у той час як наймання однокімнатної квартири коштує від 250 доларів на місяць. Щомісячні виплати у разі придбання такої самої квартири в кредит будуть значно більшими за цю суму. Разом із витратами на оплату комунальних послуг, що, за світовими стандартами, входять до вартості утримання житла, вартість житла стає ще вищою. Навіть з розрахунку на сім'ю, а не на окрему особу, доступність житла в Києві не відповідає світовим стандартам.

      Уряд пропонує заощаджувати гроші в банках та інших фінансових установах, аби потім придбати власне житло. Відповідно до концепції, незаможне та безквартирне населення міст може сподіватися на допомогу з боку держави у вигляді одноразової премії в 20 відсотків від суми першого внеску. Інший варіант — держава надає кошти на перший внесок. Перевага полягає в тому, що ви одразу одержуєте кредит на квартиру. Держава також може брати участь у співфінансуванні будівництва житла за схемою 50 % на 50 % або ж 70 % на 30 % , але поселення в нову квартиру може відбутися лише через декілька років. Відповідно до концепції, уряд не скасовує вже існуючі програми державної підтримки будівництва та придбання житла для окремих категорій громадян. Біда в тому, що деякі з них не працюють уже зараз через відсутність коштів.

      Містобудівний кодекс наразі перебуває в зародковому стані, адже до народження він має пройти тривалий шлях схвалення у Кабміні кожного закону, а також катарсис трьох читань у Верховній Раді. Можливо, закони стануть досконаліші, а житло доступніше. Головне, щоб прийняття нового кодексу витримав державний бюджет.

За місто, в ліс, у Донецьк!

      Як зауважив голова Комітету з аналізу при Асоціації спеціалістів з нерухомості України Олексій Котенко, державі будувати соціальне житло набагато вигідніше, ніж купувати його в забудовників. На його думку, переоснащення гуртожитків під квартири для певних категорій громадян є цілком реальним. Якщо ж держава вирішить відселяти людей зі старих будинків, які мають зносити, ймовірно, певна кількість квартир на місці так званих «хрущовок» буде віддана під соціальне житло. Найперспективнiшим, вважає Олексій Котенко, є будівництво житла за містом. Така практика існує у багатьох європейських країнах, зокрема у Великобританії. Ще один можливий спосіб вирішення житлової проблеми для окремих категорій громадян — переселення людей у місця, де тимчасово ніхто не проживає. Порожнiх квартир, наприклад, багато у Донецькій області.

      Віце-президент Асоціації фахівців iз нерухомості України Віктор Несін теж підтримує проект будівництва соціального житла за містом. Останнє слово, на його думку, за міською владою, яка має виділити землю під нові квартири. Переоснащення гуртожитків під соціальне житло він вважає проблематичним: люди, яких відселили на час ремонту, в результаті можуть не отримати ні квартири, ні кімнати.

      Ціна за квадратний метр соціального житла коливається від 1800 до 2000 гривень. При цьому середня вартість такого житла, за даними Міністерства регіонального розвитку і будівництва, в Україні становить 3400 гривень за квадратний метр, у Києві — 3800 гривень. У порівнянні з нинішніми ринковими цінами — просто манна небесна.

Наталія АЛАНДАРЕНКО.