НОВИНИ ПЛЮС

07.07.2007

Парламент Перу визнав Голодомор українців геноцидом

      Парламент Перу визнав Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу. Про це повідомила прес-служба блоку «Наша Україна» з посиланням на екс-депутата Верховної Ради Оксану Білозір, яка є заступником глави депутатської групи ВР із міжпарламентських зв'язків із Перу. В прийнятому документі депутати також засуджують тоталітаризм та злочини проти людства.

      Перу стала першою державою Латинської Америки, парламент якої назвав Голодомор в Україні геноцидом. До цього такі рішення прийняли парламенти 14 країн світу.

Назарбаєв продовжує концентрувати владу

      Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв очолив найбільшу політичну партію країни - «Світло вітчизни». Кількома тижнями раніше президент потурбувався про викреслення з Конституції запису про заборону поєднання посади глави держави з партійною роботою. Згідно з іншими змінами, після закінчення президентського терміну 2012 року Назарбаєву надається право кандидуватися в президенти необмежену кількість разів на чергові п'ятирічні президентські терміни.

      Щоб добитися схвалення вигідних йому змін Конституції, Назарбаєв минулого місяця розпустив нижню палату парламенту та призначив нові парламентські вибори на серпень. На цих виборах має перемогти очолювана ним партія «Світло вітчизни».

      Починаючи з 1991 року, міжнародні організації не визнали жодні вибори в Казахстані вільними і демократичними.

Страсбург засудив Росію

      Європейський суд із прав людини в Страсбурзі визнав Росію винною у викраденні та вбивстві 2000 року колишнього спікера парламенту Чечні часів правління президента Аслана Масхадова - Руслана Аліхаджиєва. Вбитий був одним із посередників між Москвою та чеченськими партизанами. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, у постанові суду вказується, що Росія порушила чотири статті Конвенції про захист прав і свобод людини, зокрема про право на життя, заборону тортур, право на свободу та особисту недоторканність і право на дієвий правовий захист. Суд постановив Росії виплатити компенсацію в 40 тисяч євро за моральні збитки родичам убитого та 5 тисяч євро як компенсації судових витрат.

Чергові випадки пташиного грипу в Франції

      Наявність небезпечного для життя людини вірусу пташиного грипу типу H5N1 підтверджена в трьох лебедів, які загинули на південному сході Франції, неподалік Марселя. Міністерство сільського господарства Франції повідомило, що в районі «вжиті всі заходи безпеки».

      Минулого року в Франції від пташиного грипу загинули 62 птахи. Спалахи пташиного грипу впродовж минулого року були зафіксовані в 13 країнах ЄС, але жодна людина не загинула. У світі вірус типу H5N1 уже став причиною смерті близько 200 осіб.

Грузія ангажується у війну в Іраку

      Учора на військовій базі «Кемп Дельта» в іракській провінції Васіт тривала активна підготовка до прибуття двох тисяч військовослужбовців iз Грузії. Ця провінція, розташована переважно в пустельній місцевості, має спільний кордон з Іраном довжиною 240 км. Завданням грузинів, які служитимуть на шести контрольно-пропускних пунктах між двома країнами, буде недопущення нелегальних поставок зброї та проникнення терористів з Ірану до Іраку.

      Провінція Васіт належить до найбільш небезпечних в Іраку. До червня цього року на базі «Кемп Дельта» базувався польський військовий контингент, до якого раніше входили також українські військовослужбовці.

Чергові лікарі-терористи?

      Поліція Австралії допитує п'ятьох лікарів мусульманського походження, яких підозрюють у причетності до організації терористичних замахів у Лондоні та Глазго. У всіх п'ятьох вилучили для перевірки комп'ютери, але поліція наголосила, що підозрювані не перебувають під арештом.

      У Британії поліція продовжує допитувати вісьмох лікарів походженням із Близького Сходу та Індії, яких підозрюють в організації згаданих замахів. За британським законодавством, підозрюваних у причетності до тероризму можна утримувати під арештом до 28 днів без висування офіційного звинувачення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>